Vučić: Kod uhapšenih kosovskih policajaca pronađeni spiskovi Srba

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je Kfor već obavešten da srpska policija, kao ni vojska, nisu prešli administrativnu liniju, i da su kod uhapšenih kosovskih policajaca pronađeni spiskovi Srba.

Vučić je za RTS rekao da su pripadnici Kosovske policije uhapšeni na 1.800 metara od administrativne linije.

"Kada Kurti kaže da je na 300 metara, znamo da su barem 300 metara bili na drugoj strani, a mi smo ih uhapsili na 1,8 kilometara u našoj teritoriji", objasnio je Vučić.

Ukazao da je srpska vojska stacioniara najvećim delom u rejonu mesta Rudnica, koje je 5,1 kilometara vazdušnom linijom udaljena od mesta hapšenja, te da su netačne tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Vojska uhapsila kosovske specijalce.

"Naša vojska je suštinski udaljena 20 kilometara od mesta gde je usledilo hapšenje. Toliko o glupostima koje tvrdi Kurti. Ni vojska ni policija nisu prešli administrativnu liniju. Šta su oni radili tamo, da li su jurili nekog, pa neko prešao, nas to ne interesuje. A ništa od toga nisu ni rekli. Sve što su rekli je da nisu znali da su prešli liniju, a neki da ne umeju da koriste GPS", rekao je Vučić.

On je naveo da se uhapšenim kosovskim specijalcima sada bave policija i tužioci, jer, navodi, ne može da se upadne sa takvim naoružanjem na teritoriju jedne zemlje. Dodao je da uhapšeni nisu maltretirani, kao što je to slučaj sa uhapšenim Srbima na Kosovu.

"Spremni smo da pružimo sve podatke. Mi smo ozbiljna država i to bih rekao zbog porodica tih ljudi, niko od njih niti je prebijan, niti maltretiran, a ni unakažen, što se dešava Srbima koje uhapsi Kurtijeva policija. Mi smo ozbiljna država i ozbiljno se ophodimo. Nemamo problem s tim da nam svako pokaže bilo kakvu zamerku u profesionalnost. Vodimo računa kako se ponašaju civilizovana društva", naglasio je Vučić.

Kazao je da Priština kaže da su Srbi teroristi, a ne njihovi policajci koji su ušli na srpsku teritoriju.

"To govori da neko želi da izazove sukobe po svaku cenu. Nemamo problem da nam svi pokažu svoje satelitske snimke, gde se jasno vidi gde je naša vojska i policija. Ali to Kfor već zna. Da li će reći ili ne to je druga stvar. Ja znam da oni znaju", objasnio je Vučić.

Na pitanje da je MUP klasifikovao današnji upad kosovskih specijalaca kao teroristički akt, predsednik kaže da svakako "kada vam ovako upadne neko sa oružjem morate da posmatrate kao teroristički akt".

"Moguće je da su imali ozbiljnije planove jer smo pronašli spiskove nekih Srba. Oni su imali određene informacije i neke ljude su čekali, da li zbog likvidacije ili hapšenja. Morate imati u vidu da oni nemaju šta da traže na severu i Kfor ih je upozoravao", kazao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je njihovo prisustvo na severu postalo maltene svakodnevnica, Vučić kaže da ne samo da je njihovo prisustvo svakodnevnica, već svakodnevno nekoga upucaju ili izubijaju, uhapse.

Ističe i da svi građani Srbije moraju imati u vidu da je obučenost i opremljenost srpskih policajaca na mnogo višem nivou od kosovskih.

"Obučenost naših i njihovih policajaca, uz svo poštovanje, ogromna je razlika", kazao je Vučić i čestitao MUP na, kako kaže, hrabrim momcima koji su bez ispaljenog metka savladali one koji su upali na teritoriju Srbije i koji nisu želeli da ih savladaju likvidirajući ih.

Vučić ističe da srpski narod na Kosovu mora da zna da je država Srbija uz njih.

"Poručujem herojima koji čuvaju naša ognjišta, ime i prezime, da kao što prošlu noć oka nisam sklopio, jer znam koji su problemi i koje su namere imali Abanci o čemu sam obavestio Kfor, da znaju da će Srbija uvek biti uz njih, ali da moramo da gledamo da postupamo najmudrije. Naša zemlja ne sme da bude pod udarom sankcija, može ako su izmišljene, ali mi ne smemo da ih isprovociramo", istakao je Vučić.

Dodao je da predstoji teška borba, teško vreme i da nema lakih stvari.

"Ali, moramo da izdržimo i istrajemo, znam da će naši ljudi na Kosovu da nastave da se bore i u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku, ali i u Pomoravlju, Štrpcu i čitavom Kosovu. Znam za ogromne pritiske, ali sav taj teror mi moramo da izdržimo, da pokušamo da sačuvamo mir i da osiguramo bezbednost za naše građane", poručio je Vučić.