Vučić: Kosovo je deo Srbije, Kurti neka povuče trupe sa severa i biće mira

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Kosovo je deo Srbije, to je veoma jasno i to piše u Ustavu Srbije, to potvrđuje i Rezolucija UN-a iz 1999. godine. U čemu je problem, poručio je u intervjuu za "La Stampu" predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da se Srbi koji žive na severu Kosova, i u enklavama, osećaju napadnuti od strane specijalnih jedinica kosovske policije, gotovo svake nedelje, i da postoje pouzdani izvori koji to potvrđuju.

Priština nema pravo da drži specijalnu policiju na severu. Oni zadržavaju, zaustavljaju, maltretiraju naš narod. Kurti je oduvek govorio – ‘Mi smo suverena zemlja, imamo pravo da rasporedimo naše snage tamo gde želimo’. Jasno je da to ne može. A, on je uradio još više od toga”, ukazao je Vučić.

Srbi su, podseća, počeli da protestuju zbog nelegalnih i nelegitimnih izbora za gradonačelnika, navodeći da postoje opštine gde je gradonačelnika izabralo - 11-oro ljudi.

“Nije demokratski imati 0,02 odsto. Čak i Amerikanci i EU osuđuju njegovo ponašanje. Ali on ne želi da čuje”, podvukao je Vučić.

Na pitanje šta traži od Kurtija, kako bi se zaustavili protesti, odgovorio je:

“Da svoje navodne gradonačelnike odvede na jug i da skloni svoje trupe sa severa. Tada će doći do istinskog pomirenja između Srba i Albanaca. Mi to želimo, spremni smo za mnoge kompromise. Sa druge strane, postoje oni kojima je jedini cilj da proteraju Srbe i da pokažu mišiće. Smirujemo narod, ali ako se nastavi ovako, to neće biti moguće“.

Na konstataciju da je državni sekretar SAD Entoni Blinken ukorio Prištinu, Vučić je rekao da je veoma zahvalan američkim partnerima što su naglasili čija je krivica i ko je hteo ove incidente, ali i napomenuo da nam je potrebno više.

“Pritisak međunarodne zajednice kako bi Priština nastupala na racionalan način. Spremni smo za dijalog. Nije bilo lako svariti pregovare onako kako su bili očekivani u Briselu”, dodao je Vučić.

Na primedbu da je već mnogo puta učestvovao u pregovaračkom procesu sa EU, koji , posmatran spolja izgleda kao izgubljeno vreme, jer se nastavljaju međusobne optužbe, dok tenzije rastu, Vučić je jasno rekao da Beograd želi da formiranje Zajednice sprskih opština, a potom će biti spreman za druge razgovore.

Upitan da li i dalje ima nameru da uđe u EU, podseća da je Srbija na evropskom putu.

“Mi smo na tom putu i to su naše vrednosti. Zajedno sa Crnom Gorom, mi smo najnaprednija zemlja čitavog regiona. Naša ekonomija čini 50 odsto ekonomije na Zapadnom Balkanu. Pripadamo Evropi, nadam se da ćemo u budućnosti brže napredovati“, rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje šta će biti sa sankcijama Rusiji, što je jedan od uslova, koji odbija da ispuni, podsetio je da je Srbija za četiri od pet Rezolucija UN glasala u liniji sa ostalim zemljama EU.

“Nemamo problema da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine. Pripadaju joj Krim, Donbas, Zaporožje i Herson. Osuđujemo agresiju. Ako govorimo o procesu pristupanja, šest meseci pre ulaska, trebalo bi da budemo kompletno usklađeni sa evropskom spoljnom politikom“, rekao je Vučić.

Upitan da li to znači da “za sada ništa od sankcija, a potom će se videti, odgovorio je da postoje oređene razlike koje proističu iz onoga što je Srbija proživela pre 25 godina.

Upitan hoće li se, budući da i dalje kupuje gas po povoljnim cenama iz Moskve, toga odreći, Vučić je rekao da se Srbija odlučuje i za druge opcije.

“Odlučujemo se i za druge opcije, sa interkonektorom Bugarska-Srbija uzimaćemo gas iz Azerbejdžana, a tečni prirodni gas iz Aleksandropulosa. Činimo to zajedno sa Evropskom zajednicom”, kazao je on.

Na primedbu da je lider Republike Srpske Milorad Dodik otišao kod Putina, te upitan kada se on poslednji put čuo sa predsednikom Rusije, rekao je da nije razgovarao sa Putinom više od godinu dana, ali da se sreo sa mnogim liderima Evropske unije koji su Putina posetili i s njim razgovarali.

“Msilim da nije ništa negativno razgovarati sa nekim. Ali to ne činim jer bi svi rekli - vidi Srbe. Ono što žele da zabrane nama, dopuštaju sebi“, konstatovao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li Rusiju i Kinu smatra pouzdanim saveznicima, odgovorio je da je partner Srbije svako u svetu ko se drži međunarodnog prava.

“Ne stidimo se da to kažemo. Italija je, na primer, naš veliki prijatelj iako je priznala nezavisnost Kosova. Često razgovaram sa Tajanijem i sa Melonijevom. Kina postaje sve važniji investitor za nas, kao i Rusija, Kazahstan, Ukrajina. To je politika“, ukazao je Vučić.

Upitan kada će se zaustaviti rat u Ukrajini i sesti za sto, uz konstataciju da dobro poznaje Putina, odgovorio je:

“Da, tako je. Ja bih voleo da vidim obojicu, Zelenskog i Putina, što je pre moguće, da sede za istim stolom. To je uvek bolje nego voditi rat”.

Naveo je i da obojica moraju da nađu zajednički imenitelj, a takođe i  Zapad, zajedno sa Ukrajincima.

“Neophodni su ustupci sa obe strane. Inače ćemo imati još sukoba. Što je pre moguće, to bi bilo najbolje sa čovečanstvo, za čitav svet. Znam da to nije popularno, jer postoji izvesna vrsta zabrane na mir, ali vreme je da se ulože enormni politički napori da bi se postiglo bilo kakvo primirje. Ali, ne uz jednostrano postavljanje uslova“, kaže predsednik Srbije.

Na pitanje strahuje li da mogu da izbiju novi konflikti, na primer, na Balkanu, Vučić je rekao:

“Verujem i nadam se da ne, ali ja govorim o srpskoj strani, ne u ime drugih“.