Vučić: Jasno ko je odgovoran za nasilje na Kosovu, prištinska delegacija nije želela da se susretne sa srpskom

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Situacija na Kosovu postala je uz Ukrajinu, nažalost, glavna tema i samog Samita u Moldaviji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da je sve jasnije svima ko je odgovoran za nasilje na Kosovu.

Vučić je novinarima u Kišnjevu kazao da tek sledi zajednički susret sa Šolcom, Makronom i Boreljom i navodi da će na taj način pokazati i jedinstvo po pitanju rešavanja situacije na Kosovu.

"Nažalost, to je postala top tema ili glavna tema i samog Samita. Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom, što nije naišlo na odobravanje. Sve je jasnije ko je odgovoran za nasilje na Kosovu", kazao je predsednik.

Ističući da nikada nije optimističan, Vučić kaže da smatra da sada postaju stvari sve jasnije i onima koji nemaju iste stavove kao i Srbija prema Kosovu.

Navodeći sa kim se sve sastao u okviru Samita, kazao je da je sa svima razgovarao o Kosovu.

Odgovarajući stranim medijima na engleskom, Vučić je kazao da su danas u Kišinjevu hteli da prirede sastanak njega i Vjose Osmani, ali da ona nije pristala da se vidi sa njim.

"Rekla je organizujte u Briselu, Kurti će doći i razgovarati. Ja sam hteo da pričam sa njom, mi smo uvek za razgovor, ona nije htela, neki su bili iznenađeni", kazao je Vučić. 

Na pitanje o izborima na severu Kosova, Vučić je upitao novinara da li može da se seti u istoriji da su izbori na koje je izašlo 3,47 odsto građana ikada priznati kao legitimni.

Na pitanje srpskih medija očekuje li pritiske na Prištinu i kakve, Vučić je rekao da to nije pitanje pritisaka već rešenja.

"U našoj zemlji već su skočili što sam se video sa Volodimirom Zelenskim, a susreo sam se sa čovekom koji ne priznaje Kosovo. Na kraju ne možete da vodite samostalnu politiku jer svi imaju ideje kako Srbija treba da se ponaša. Ako ostanem jedini koji će da brani interese Srbije, biću jedini. Zašto ne smem da mu pružim ruku, zato jer volite neku drugu zemlju više nego svoju. Braniću interese Srbije", kazao je predsednik.

Kako je rekao, pričaće sa Olafom Šolcom i Emanuelom Makronom kako je došlo do eskalacije na Kosovu, zatim kako će se rešiti situacija, a zatim i o formiranju ZSO, koja nije formirana od 2013. godine.

Na pitanje o sastanku sa Zelenskim, Vučić je kazao da je imao priliku da kratko razgovara sa njim.

"Važno je da ljudi znaju da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova. Imali smo kratak i korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani preko svog rukovodstva, mi smo je doneli u martu 2022. i nikada ne možete da jednim razgovorom menjate poziciju", kazao je Vučić upitan da li mu je Zelenski zamerio što nisu uvedene sankcije Rusiji.

Dodaje da je razgovor bio dobar, ali da Srbija poštuje svoje interese.

"Da li je zamerio - ne bih da govorim o tome, ali imali smo korektan razgovor i nemamo razloga da se pravdamo ikome", kazao je Vučić.