Vučić: Kurti bi da uđe u legendu tako što će uništiti srpski narod

Aleksandar Vučić RTS
Izvor: PrintScreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će država Srbija svom narodu na Kosovu uspevati da obezbedi novac, bez obzira na politiku kosovskog premijera Aljbina Kutija koji, ističe, pokušava da uđe u legendu tako što će da uništi ceo jedan narod.

Vučić je, komentarišući to što EU i SAD pokušavaju da pronađu rešenje o uredbi Centralne banke Kosova što Aljbin Kurti odbija, za RTS kazao da će Srbija, kako god da bude, uspeti da svom narodu obezbedi novac.

"Kako god da bude, mi ćemo novac našem narodu da obezbedimo. Aljbin Kurti hoće da izbaci Srbe sa Kosova, u toku je da ne kažem tihi egzodus, ali jasni pokušaj proterivanja Srba sa vekovnih ognjišta. Razumem muke i suza mi krene kada vidim naš narod da čeka ispred banke, a možemo da damo i tri puta više, ali tehnički nije izvodljivo samo zbog jednog čoveka koji bi da uđe u legendu tako što će da uništi ceo jedan narod", kazao je Vučić.

Poručuje da dugoročno takva politika Aljbina Kurtija neće moći da opstane, a da će Srbija nastaviti svom narodu da doprema novac.

Ukrajina nije priznala Kosovo, ne razumem negativan stav prema Kijevu

Vučić je preneo da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Tirani imao najotvoreniji razgovor do sada, o svim važnim pitanjima, ističući da ne razume negativan stav o Ukrajini, s obzirom da ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, sada su i jedna i druga zemlja na putu ka EU. Razgovarali smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju Povelje UN, ali i drugim važnim temama inicijativama za mir i kako do mira da se dođe“, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je glas Srbije danas sa poštovanjem saslušan u Trani, i od strane domaćina, ali i mnogih drugih, pa i Zelenskog, koji je pokazao poštovanje prema Srbiji.

"I ne razumem kada neki izražavaju stavove protiv Ukrajine. Razumem odnose prema Rusiji, sve odlično razumem, ali ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer nikada ništa loše Srbiji nije učinila. Nije priznala Kosovo, to su naša slovenska braća, kao i Rusi, i trudimo se da imamo dobre odnose“, rekao je Vučić.

Insistiranja Vjose Osmani o zajedničkom dokumentu sa Samita nisu prošla

Predsednik je ponovio da je prilikom usvajanja zajedničkog dokumenta na Samitu u Tirani, Priština pokušala nešto što se ne radi, ali da insistiranje Vjose Osmani "nije prošlo".

"Ceo dan, juče i tokom noći, do jutros smo razgovarali o tekstu Deklaracije. Tri su bile sporne stvari, i to smo završili do početka konferencije, jer su želeli da i Srbija bude tu, da ne ’iskače’. Tekao sam da ima stvari kod kojih možemo da se saglasimo, a ima i onih kod kojih ne možemo ’ni za živu glavu’. Ne možemo da pristanemo na termin ’država’, jer smo time onda priznali Kosovo, niti oko sankcija Rusiji, jer niti imam ovlašćenja, niti mogu niti hoću da rušim politiku Srbije. Ne možete da srušite politiku zemlje, preko noći, bez parlamenta i građana", rekao je Vučić.

Kada je reč o terminu "maligni uticaj Rusije", primetio je da postoje neke druge zemlje o čijem bi malignom uticaju Srbija mogla da govori.

"Osmani je, i pored toga, insistirala da se ponovo glasa samo o odredbi u vezi sa sankcijama Rusiji. Nije prošlo i to je to", rekao je predsednik Srbije.

Pozicija Srbije sve teža, dobro da sačuvamo živu glavu

Ukazao je da pozicija Srbije po političkim pitanjima postaje sve teža i navodeći da mu je čudno kada vidi naslove poput onih da je "postigao neku pobedu", ističe da nema nikakvih pobeda, jer su pobede samo fabrike koje rade u Srbiji, dok je po političkim pitanjima "dobro da sačuvamo živu glavu".

Na pitanje o predlogu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o zajedničkoj proizvodnji municije Ukrajine i zemalja regiona, Vučić precizira da su u regionu u tom smislu značajni proizvođači Srbija 50 odsto, Hrvatska 30 odsto i BiH 20 odsto.

"Onda je jasno o čemu se radi. Rekao sam mu da moramo da sagledamo svoju poziciju, mi imamo 62 odsto popunjenosti municijom, a ne želim da budem bahat, ali izdao sam naređenje da se napuni 100 odsto. Moramo da radimo mnogo u svojim fabrikama da bismo to popunili, tako da ostaje da vidimo kako ćemo sopstvenu platformu da popunimo. Ali, spremni smo da razgovaramo sa svojim prijateljima", kazao je Vučić.

Komentarišući sutrašnju temu samita - plan rasta EU, predsednik Srbije kaže da je poveo ministra finansija Sinišu Malog da se bavi time, a da njega interesuje nešto više jer će to Srbiji generisati više para i bolje političke odnose, a to je agenda vezana za zajedničko tržište.

"To su stvari koje našim kompanijama smanjuju operativne troškove i zato sam zainteresovan za takav način razvoja saradnje sa Evropljanima. Mene političke deklaracije ne zanimaju, one su okrenute loše prema nama zbog samostalnosti politike, ali nas na kraju krajeva svi poštuju i nema sankcija protiv nas uprkos tome što ih žele i neki iznutra, što znači da smo uspeli da vodimo mudru politiku", kazao je Vučić.

Uz napomenu da ne želi da ispadne da ima arogantan odnos prema novcu, Vučić kaže da Srbija sa nocem nema problema i u tom smislu ukazuje da su jedina vlast koja drži kurs dinara 11 godina te da nikada nije bilo da nam ni dan kasni ni jedna penzija ili plata.

"To je kada imate ozbiljno stanje finansija. Ovde, na samitu, imamo velike interese, dolaze Varhelji, Kopman i za mene je od velikog značaja da to za našu zemlju izborimo i daću sve od sebe", naveo je Vučić.

O izveštaju Odihra: Svi navodi o krađi izbora "pali u vodu"

Vučić je konstatovao i da su, imajući u vidu izveštaj Odihra, "sve laži o krađi izbora pale u vodu".

Kaže da je izveštaj video, ako i sve što je rečeno, te pozvao je vladu da preporuke Odihra uvaži.

"Važno je da su na jasan način stavili do znanja sa kojim lažima i insinuacijama smo se suočavali protekla dva meseca. Jasno je stavljeno do znanja šta Srbija mora da uradi, posebno za lica sa invaliditetom, što je meni kao predsedniku posebno važno", objasnio je Vučić.

Najavio je da će u subotu više govoriti o tome, kao i da nastavlja konsultacije o formiranju vlade.

"U ponedeljak ću imati konsultacije sa vladajućom partijom. Neki su rekli da neće doći na konsultacije, kao što se očekivalo i kao što su uvek pronalazili razloge da ne dolaze", dodao je predsednik Srbije.

Na pitanje u vezi zahteva unutar SNS da se formira vlast u Beogradu i ne ide na nove izbore u glavnom gradu, preneo je da je u stranci čuo da su na dva tela upućeni zahtevi šefu partije Milošu Vučeviću da razgovara sa njim i da se formira vlast u Beogradu.

"Biće jasno pokazano da SNS ima većinu u Beogradu. Do sada nisam izneo svoje mišljenje", dodao je Vučić.

Predsednik je dodao i da sutra, po povratku iz Tirane, u poslepodnevnim satima očekuje susret sa predsednikom Centralnoafričke republike, kojem će zahvaliti na podršci teritorijalnog integriteta Srbije.

U subotu nastavlja konsultacije, i kada to završi obratiće se ljudima u stranci i izneti šta misli o tom pitanju.

"Do nedelje je rok za formiranje vlasti u Beogradu, a ako vlast ne bude izabrana - moraće se na izbore", dodao je Vučić.