Deklaracija Samita u Tirani: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Učesnici Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani
Izvor: Kosovo Online

Učesnici Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope danas održanog u Tirani izglasali su Deklaraciju u kojoj se ponavlja nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica od 1991. godine.

Kako se navodi u tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Vlade Albanije, učesnici ostaju posvećeni pružanju Ukrajini neophodne podrške za preovladavanje ruskog agresorskog rata onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i na osnovu ukrajinske formule mira.

Pozivaju celu međunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku Ukrajini u njenoj tekućoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

"Oštro osuđujemo namere Ruske Federacije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava. Ističemo nezakonitu prirodu predstojećih izbora u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine", navodi se u tekstu Deklaracije.

Dodaje se da ruska vojna agresija na Ukrajinu ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

Ističe se da je taj čin agresije neprihvatljiv te da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i zločin protiv ukrajinskog naroda.

Tokom današnjih razgovora u Tirani, kako se navodi, potvrđena je solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u njihovoj herojskoj odbrani njihove slobode i zajedničkih vrednosti.

Izražena je i spremnost da učestvuju u sprovođenju Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koja je u skladu sa sa ciljevima i principima Povelje UN, kao i na inauguracionom Samitu mira, obezbeđujući najšire moguće međunarodno učešće u tom procesu.

"Uvereni smo da je ruski agresivni rat punog razmera protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i ključnu važnost ujedinjene i snažne Evrope sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da nas spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope. Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji", navodi se.

Kako se dodaje, u potpunosti podržavaju pravo Ukrajine da izabere sopstvene bezbednosne aranžmane.

"Saveznici u Natou i zemlje kandidati pohvaljuju korake preduzete ka njenom budućem članstvu u Natou i podržavaju Ukrajinu da postane članica Alijanse čim to uslovi bezbednosti dozvole. Istakli smo našu čvrstu posvećenost da privedemo pravdi one pojedince odgovorne za zločine agresije, zločine protiv čovečnosti i druge zločine po međunarodnom pravu počinjene u vezi sa agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine, kroz odgovarajuće, poštene i nezavisne istrage i krivično gonjenje u nacionalnom ili međunarodnom nivou, uključujući kroz rad Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i Međunarodnog krivičnog suda kako bi se osiguralo da se optužbe za ratne zločine i druge međunarodne zločine u potpunosti i pošteno istraže nezavisnim, efikasnim i čvrstim pravnim mehanizmima", navodi se.

Dogovoreno je da se sarađuje i da se fokusiraju napori na povratak nezakonito i ilegalno deportovane i prisilno preseljene ukrajinske dece.

Obavezuju se da će poboljšati napore saradnje u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu i da će ostati posvećeni borbi protiv hibridnog ratovanja i izazova sajber bezbjednosti, doprinoseći stabilnosti i sigurnosti međunarodne zajednice.

U tekstu Deklaracije se navodi i da su danas potvrdili solidarnost i podršku Ukrajini, izrazili posvećenost da učestvuju u posleratnom oporavku i obnovi Ukrajine kako bi omogućili ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju, angažujući sve relevantne partnere, uključujući privatne kompanije i međunarodne finansijske institucije, sa ciljem obezbeđivanja finansijske podrške, investicija i znanja potrebnih da bi se obezbedila prosperitetna budućnost Ukrajine.

Ističe se važnost deminiranja u širem kontekstu oporavka Ukrajine, kao ključnog početnog koraka ka bezbednom povratku ljudi i obnavljanju privrednih i poljoprivrednih aktivnosti.

"Mi, prijatelji Ukrajine, potvrđujemo naše čvrsto uverenje da ćemo samo ujedinjenjem moći da povratimo pravedan mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu", navodi se na kraju Deklaracije.

Oko teksta Deklaracije usaglasili su se kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednica Maja Sandu, predsednik Jakov Milatović, predsednik Stevo Pendarovski, predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Volodimir Zelenski, premijer Edi Rama, predsednica Saveta ministara Borjana Krišto, premijer Nikolaj Denkov, premijer Andrej Plenković i premijer Jon-Marsel Čolaku.