Vučić: Kurti me pitao kad ću da priznam Kosovo, rekao sam - nikad

Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon triletaralnog sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i predstavnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavim Lajčakom da je ovo što su pokušali "predstavnici Prištine bio pokušaj da se okonča dijalog".

"Oni su verovali da ćemo posle njihovih reči da se naljutimo i napustimo sobu. Naravno da nismo to radili. Ovo nije ličilo na dijalog već na iznošenje ličnih političkih stavova", rekao je Vučić okupljenim novinarima.

Kako je izjavio, Albanci ne žele da razgovaraju o ZSO, dok Srbija ne prizna nezavisno Kosovo.

"Nazivaju incidentima i provokacijama to što Srbi žele da učestvuju na liturgijama. Bio sam blag, nisam želeo da ukažem na druge stvari, na odsustvo realnosti i odgovornosti. Ono što je za nas važno razgovarali smo i o nestalim osobama", izjavio je predsednik.

Ističući neodgovornost druge strane, predsednik Srbije priznao je da se plaši, usled prevelike doze neracionalnosti sa strane Albanaca.

"Sve što sam rekao je u mnogo blažoj formi, nisam video racionalan pristup, a mi ćemo nastaviti tako. Veoma sam uplašen, video sam sa koliko odgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti. Ja na ovakvom sastanku nisam prisustvovao".

Predsednik Srbije otkrio je na koji način je razgovarao sa Kurtijem, ističući da ni jednog trenutka nije prešao granicu, i da nije mogao da ćuti na neke napade druge strane. 

Albanci ne žele da vrše iskopavanja zato što je Odalović na čelu komisije

Vučić je istakao da je razgovarano o nestalim osobama, i da je on potvrdio spremnost Srbije da odmah vrši ekshumaciju na svakom mestu za koje se sumnja da su na njemu pokopani Albanci.

"I to je naišlo na razumevanje Borelja i Lajčaka. Kada imaju sumnju da se negde nalazi grobnica mi ćemo odmah da krenemo u ekshumaciju. Ja sam tražio da se krene u iskopavanje na devet lokacija na Kosovu, gde mislimo da su pokopani ubijeni Srbi. A Albanci kažu ne može zato što je na čelu komisije Veljko Odalović. On je za njih Gering i Gebels", rekao je Vučić, i istakao da će srpski pregovarački tim nastaviti da racionalno nastupa i u narednim danima.

Uplašen sam za sudbinu Srba sa KiM više nego pre

Kako je istakao predsednik Srbije "razgovaraćemo sa Srbima sa Kosova i Metohije, pošto sam veoma uplašen, zato što sam video sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti. Uplašen ne zato što je neko jak, nego zato što je neodgovoran".

Vučić je izjavio da on "nikoga nije opsovao, možda sam bio relativno oštar".

"A ne možete da ne budete, kada vam neko u temi nestalih osoba govori o Veljku Odaloviću. Naravno da sam odgovorio, ali nisam prelazio granicu. Bolje je, čućete sve sami od evropskih predstavnika", rekao je Vučić, dodavši da se nisu dogovorili ni o jednoj stvari tokom sastanka.

Istakao je da je Kurti došao da ga pita kada će "priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a odgovor predsednika Srbije bio je - "nikada".

"E, tada se on detonirao", rekao je Vučić.

Ističe da je Srbija ispunila sve obaveze i sve što je od nje zahtevala Evropska unija.

"Danas smo od njih čuli da je Isus rođen 14. februara, kada je Kurti pobedio na izborima, to prvi put čujemo. Ponudili smo sve, i rekli smo im da ćemo dati sve o žrtvama što im treba, ali oni nisu želeli da razgovaraju o tome, oni su želeli da razgovaraju o Veljku Odaloviću. Srbija neće prestati da razgovara o dijalogu", rekao je predsednik.

Predsednik Srbije je i naveo da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou.

U međuvremenu tehnički timovi razgovaraće  o nestalima. 

 
Dali
15. Jun 2021.
Pametnom dosta, ali bojim se da ce ovima trebati ponavljati isto jos puno puta...
Rudi
15. Jun 2021.
Bravo Republik Kosova
stefan
15. Jun 2021.
i on sta ti rekao nikad zso vi na svoje mi na svoje gotovo over sad je druga prica vucice
косовац
15. Jun 2021.
Нема репубљик Косова , Косово је Србија.
Lii
15. Jun 2021.
Bravo Kurti
ja
15. Jun 2021.
Vidi siposi sto znaju srpski a vele kosovo nezavisno gahahahah
Berisha
15. Jun 2021.
ti g. Ja, sem srpski dali znash drigi jezik !! .ali si .....
Dali
15. Jun 2021.
Pa rodili se u Srbiji gde se nalaze i dan danas....