Vučić na Bledu: "Otvoreni Balkan“ jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, EU se začaurila

Aleksandar Vučić na Bledskom forumu.jpg
Izvor: Foto Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas na Bledu uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe, prenosi Tanjug.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Vučić je, na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU, na kojem učestvuje kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica Unije, istakao da je Srbija potpuno privrženo svom evropskom putu.

"Pošto sam jedini koji predstavlja zemlju koja nije članica EU nemam pravo da delim kritiku o budućnosti EU i zato ću govoriti o srpskom putu u Uniju“, rekao je on.

Vučić je kazao da je i na ovom panelu, koji je trebalo da bude posvećen budućnosti EU, bilo govora pre svega o migraciji i aktuelnim krizama sa kojima se suočava Unija.

"EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratije, ljudskih prava. U to nema sumnje“, kazao je on i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, danas je 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

"Šta ćemo promeniti da se tome stane na put. Stalno govoriti o Zelenoj agendi ne verujem da će biti dovoljno. Ima li drugih rešenja osim mera zaštite od drugih kao što je Kina? Nisam čuo do sada“, ukazao je on.

Ujedno Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

"Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto, a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog“, konstatovao je on.

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana postati članice.

"Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo svoje načine za podsticanje privrednog rasta“, naveo je on.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, dodajući da je to tako što su upostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti.

S tim u vezi je pomenuo inicijativu "Otvoreni Balkan“, i rekao kako je to dogovoreno jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako, kako je dodao, to se nekome ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom.

"Severna Makedonija promenila je svoje ime i za to joj je obećano da će početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo“, objasnio je on.

Zato, kaže, u regionu zemlje moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

"Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima“, dodao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavila usaglašenost sa EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila ranije na 46 procenata.

"Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio?“, upitao je on.