Vučić o auto-putu između Niša i Merdara: Ovo je put spasa za naš narod iz Gračanice

Aleksandar Vučić na otvaranju radova na autoputu
Izvor: Tanjug

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas su svečano počeli radovi na izgradnji auto-puta Niš - Merdare, dužine 76,3 kilometra.

Radovi su počeli kod petlje Merošina, na prvoj deonici ovog puta od Niša do Pločnika. Predsednik je, kako prenosi Tanjug, istakao da će taj auto-put biti spas za razvoj Toplice, dela Nišavskog okruga, naš narod iz Gračanice. Doprineće, kako je rekao, uspostavljanju bližih odnosa sa Albancima, puno će značiti za Srbe u Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi.

Deonica auto-puta do Prokuplja trebalo bi da bude gotova za oko dve i po godine, a Vučić je naglasio da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom. Ceo put do Merdara će koštati oko 650 miliona evra.

"Ovo je veoma siromašan kraj, koji se sa auto-putem podiže", naglasio je Vučić.

Poručio je da se u Srbiji trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

"Ne stidim se da kažem da ćemo morati da gradimo u budućnosti neuporedivo bolje odnose sa Albancima i o tome moramo da razmišljamo i gradimo infrastrukturu za to. Moći ćemo da imamo odlično tržište i u Tirani i Prištini za naše proizvode, a ono što ne proizvodimo moći ćemo da kupujemo jeftinije i smanjujemo troškove naših kompanija", naveo je Vučić.
Naglasio je da je ovo veliki pomak za našu zemlju i zahvalio EU na finansijskoj pomoći za taj projekat.

Početku radova su prisustvovali, između ostalih, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak.

Vučić je, u razgovoru sa Žiofreom, rekao da je prvi put o tom projektu razgovarao još 2013. godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Građevinske mašine kompanije Štrabag počele su zemljane radove na deonici od petlje Merošina kod Niša do Pločnika u dužini 36,3 kilometra.

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije. Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Predsednik je ukazao na značaj ovog projekta za ostvarivanje osnovnih evropskih vrednosti,  slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Vučić je poručio da Srbija ne sme i neće da stane, već mora da ubrzava svoj korak napred.

"Ono što jeste 1.000 milja u budućnost jeste mreža auto-puteva koju gradimo. Ovaj auto-put predstavlja i ogroman pomak u odnosima između Srbije i EU. Mi smo se uvek pitali i uvek imamo iz različitih političkih razloga, kao što oni ponekad nama nešto prebace, uvek i mi imamo nešto što prebacimo njima. Ali moramo da budemo svesni da ovakvi konkretni projekti koje ljudi mogu da osete kao korist, znače i najbolju moguću promociju EU i predstavlja šustina našeg zajedničkog rada", naveo je Vučić.