Vučić o prethodnoj nedelji: Srbija nastavlja borbu za Kosovo na svim diplomatskim frontovima

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, uz osvrt na događaje od prethodne nedelje, da je Srbija nastavila borbu na svim diplomatskim frontovima za Kosovo, a kako je ocenio, ta borba nikada nije bila laka i danas postaje sve teža i složenija.

"I u ovoj nedelji, Srbija je nastavila borbu na svim diplomatskim frontovima za naše Kosovo i Metohiju, prestanak nasilja prema Srbima i povratak dijalogu, za miran i bezbedan život našeg naroda i stabilnost celog regiona. Ta borba nikada nije bila laka, a danas, čini mi se, postaje sve teža i složenija", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Podsetio je da je prethodne nedelje razgovarao sa premijerima Holandije, Luksemburga, Mađarske, Austrije i Albanije, predsednicima Turske i Francuske, kao i sa potpredsednikom italijanske vlade.

"Svima je predočena opasnost od daljih bespotrebnih eskalacija i tenzija. Od svih sagovornika tražio sam, pre svega, da sagledaju nepodnošljive prilike u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji, kao i da se dodatno angažuju na primeni elementarnih civilizacijskih i pravnih normi, kako bi se zaštitio naš narod koji je izložen svakodnevnom nasilju i pritiscima", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa premijerima Karlom Nehamerom i Viktorom Orbanom posebno razgovarao i o nastavku saradnje u odbrani granica od ilegalnih migracija, čemu je, kako dodaje, Srbija već dala ogroman doprinos, postupajući "kao i uvek ozbiljno i odgovorno, dokazavši na delu da je pouzdan partner EU".

"Borba se nastavlja i intenzivira, jer predaja nije opcija. Živela Srbija!", poručio je Vučić.