Vučić o Samitu koji organizuju SAD: Borim se za svoj narod, a ne da budem na nekom spisku

Aleksandar Vučić.
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na pitanje novinara kako komentariše to što na ovogodišnji Samit za demokratiju koji će organizovati američki predsednik Džo Bajden nisu pozvani Srbija, Crna Gora i BiH, da ne želi da urušava svoju zemlju ili odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama, da bi se nekome dodvoravao i bio po volji odnosno da bi bio stavljen na neki spisak.

"Svako ima pravo koga će da zove i pravo da ocenuje tuđu demokratiju na način na koji hoće. Ali, što se tiče korupcije, trudio sam se da nabavim respiratore i veštačka pluća, kao i lekove za svoj narod, kada su veliki presretali avione sa medicinskom opremom, hteli da lepo žive, a mi da umiremo. Ja sam kriv za to, ali to nije dokaz nikakve korupcije već moje borbe za svoj narod, pa makar bio i Robih Hud iz malog naroda koji se borio za svoje ljude - to bih ponovio i u budućnosti",naveo je Vučić.

On je istakao da je njegov posao da pomaže građanima Srbije, a ne Amerike ili bilo koje druge zemlje.

Takođe, kaže da je prisustvovao svim mogućim skupovima u svetu i da ne postoji niko iz srpske istorije ko je imao toliko susreta sa najvećim svetskim liderima.

Vučić je istakao da je imao više takvih susreta nego svi zajedno kod nas koji su predstavljali Srbiju u poslednjih 20 ili 30 godina.

Povodom pisma grupe senatora, albanskih i bosanskih lobista američkom predsedniku u kome se optužuje Vučić za destabilizuju Zapadnog Balkana podsetio je da su 2014. godine kongresmeni u SAD izašli i sa mnogo oštrijom rezolucijom protiv njega i da su tada pojedini govorili da je gotov.

"Kao da je neko (sada) smišljeno pisao protiv Telekoma, da nisu možda Šolak i Ðilas, jer ne znaju kako da vrate pet milijardi pa im je lakše mene da sklone. Imaju hiljade računa po svetu, a ja nemam nijedan, oni se bore za svoje džepove, a ja za svoj narod", naveo je predsednik.

Kaže da o svim deklaracijama na kraju građani donesku konačnu odluku.