Vučić: Očekujete da stvarno poverujem da će nas EU primiti do 2026. - ne pada im na pamet

Vučić u Skoplju - samti Brdo - Brioni
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Skoplju da EU neće primiti zemlje Zapadnog Balkana ni 2026, ali ni 2028. godine i dodao da je i danas ukazao na to da je važno da zemlje regiona budu bliže jedne drugima i da nastupaju kao jedinstven blok pred Unijom.

Vučić je nakon sastanka održanog u okviru Samita Brdo-Brioni, odgovarajući na pitanje šta misli da li je moguće da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU do 2026, kako se danas moglo čuti, upitao da li stvarno očekuju od njega da poveruje u to. 

"Neki misle da bi trebalo da uđemo 2026, ja se osmehnem. Ja sam politički vuk, veteran, šta hoćete od mene da stvarno verujem da ćemo da uđemo do tada u EU, da lažem svoj narod. Ne pada im na pamet to da urade, da dubimo na glavi neće da nas prime ni 2027, ni 2028.", kazao je Vučić. 

Preneo je da je danas na sastanku kazao da smatra da je važno za Zapadni Balkan da zemlje regiona budu bliže jedne drugima.

"Važno je da mi sami obezbedimo slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga, da mi budemo ti koji će da povećavaju svoj BDP, da predstavimo sebe kao jedinstven blok i da tako nastupamo pred EU. Nadam se da će to nailaziti na plodno tle i na Zapadnom Balkanu", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje šta misli o bugarskoj blokadi Severne Makedonije u evrointegracijama, kao i da li je moguće da Hrvatska to učini Srbiji, Vučić je rekao da je sve moguće i poručio da Srbija voli makedonski narod.

"Ništa ne tražimo, samo da čuvamo prijateljstvo. Ja sam i danas govorio da Srbija priznaje makedonski jezik, makedonsku crkvu, nemamo problema sa tim", rekao je Vučić.