Vučić: Podrška međunarodnom pravu obaveza, Kosovo nacionalni interes

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za nemački Handelsblat da se oseća obaveznim da podržava međunarodno pravo, kao i da je to Srbija uradila i u slučaju rusko - ukrajinskog sukoba, prenosi Dojče vele.

"Ne zaboravite, nas je 1999. napao NATO, protivno međunarodnom pravu i bez mandata UN, i mnogo smo propatili. To je jedan od razloga zbog kojih je Srbija podržala dve rezolucije UN i osudila rat u Ukrajini", rekao je Vučić.

Na sugestiju nemačkog lista da je 1999. "Milošević izvršio agresiju na Kosovo", Vučić podseća da je Putin pre nekoliko dana uporedio situaciju u Donbasu sa situacijom na Kosovu, koristeći kosovski primer i odluke Međunarodnog suda pravde kao presedan da opravda svoje postupke u Donbasu i drugim delovima Ukrajine.

Reagujući na pitanje nemačkih novinara koji, podsetivši da je Međunarodni sud pravde 2010. presudio da otcepljenje Kosova od Srbije nije kršenje međunarodnog prava i da je to "zato što je postojao genocid nad Kosovarima", Vučić ističe da na Kosovu nije bilo genocida i da ne postoji nijedna jedina sudska presuda koja to vidi drugačije.

Na konkretno pitanje, zašto se ne pridruži sankcijama SAD i EU, Vučić odgovara da se Beograd slaže sa EU oko prirode sukoba u Ukrajini, ali da, s obzirom na internu situaciju u Srbiji, nije lako da se ona tako jasno pozicionira.

"A što se sankcija tiče, mi smo decenijama bili žrtve sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Među zemljama EU i dalje se vode rasprave, na primer o embargu na naftu ili gas. Mi imamo svoje interese. I mi još nismo deo EU. Nažalost", rekao je Vučić.

Na konstataciju da su Srbija i on lično pod pritiskom i Moskve i Brisela, Vučić podseća da je Srbija samo vojno neutralna.

"Politički nismo. Za mnoge je bilo iznenađenje to što smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. Da li se Srbija priključuje sankcijama ili ne, to ne impresionira nikoga u Rusiji. S druge strane, mi imamo svoje nacionalne interese u vezi s Kosovom i drugim pitanjima u kojima Rusija podržava naš stav. Do sada su nas u Savetu bezbednosti UN podržavale Rusija i Kina. Istovremeno, međutim, važi sledeće: mi smo jasno na našem putu ka EU, i to jeste i ostaće naš strateški cilj. Zato sam i došao u Nemačku", kaže Vučić.

Handelsblat je u uvodu intervjua istakao da predsednik Srbije hoće u EU, ali ne želi da zauzme jasan stav prema Moskvi, kao i da je malo stranih političara koji poznaju Vladimira Putina bolje od Aleksandra Vučića, uz na pomenu da se "skoro nijedan strani političar nije s Putinom sastajao tako često - 19. puta

Na pitanje kako ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome s njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra prošle godine i da su tada samo "nekoliko minuta" razgovarali na temu Ukrajine.

Na pitanje da li shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose s većinom evropskih zemalja, Vučić kaže da čita i sluša šta Putin govori.

"On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati", kaže Vučić i dodaje da kao mogući razlog navodi to da Putin jasno pominje širenje NATO na istok i dodaje da bez obzira na to, Srbija i on osuđuju kršenje međunarodnog prava i rat u Ukrajini.

Govoreći o očekivanjima od susreta s nemačkim kancelarom, Vučić podseća da je Olafa Šolca upoznao u Hamburgu 2016. i kaže da je on tada bio "jedan od retkih koji su ga pažljivo saslušali".

"Veoma smo mu zahvalni što je istakao države bivše Jugoslavije u vezi s mogućim pristupanjem EU. Čak je i ponašanje EU prema tim državama opisao kao neprihvatljivo. Ja to shvatam veoma ozbiljno i to nam daje nadu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže i da ga veoma brine to što podrška pristupanju EU u Srbiji opada, a razlog za to on on vidi u tome što građani Srbije od EU čuju samo jedno - da Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

"Mnogi Srbi već su siti toga, jer istovremeno u Ukrajini danas vide potpuno drugačiji pristup istih tih Zapadnih sila. Oni imaju osećaj da postoje dvostruki standardi. Ipak, mogu jasno da kažem: ostajemo čvrsto na putu ka EU. Zato se i sastajem sa Olafom Šolcom", dodaje Vučić.

Kako je rekao, u Srbiji Nemačku više vole od Evropske unije – zato što je još Angela Merkel ozbiljno shvatala Srbiju i dodao da i od njenog naslednika, Olafa Šolca Srbija može da dobije isto poštovanje i uvažavanje.

"To je sve što nam treba. Ni od koga ne tražimo više novca, mi samo želimo dobru evropsku perspektivu. Činjenica da se mnogi Srbi u međuvremenu protive članstvu u EU sigurno je posledica i naših grešaka, ali polovina krivice ide na račun Brisela", rekao je Vučić i zaključio da se nada da će Olaf Šolc i njegove reči ubrzati širenje EU.