Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija Srbima, zamolio sam da se zaustavi taj pokušaj

Aleksandar Vučić Davos
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su najave Prištine o ukidanju platnog prometa i zabrani upotrebe dinara najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada i preneo da je i od specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka zatražio podršku za Srbe sa Kosova i Metohije.

"Upozorio sam ih i zamolio da pomognu da se zaustavi Kurtijev pokušaj da se uništi dijalog jer Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, što bi značilo ne tihi, već glasni odlazak Srba sa Kosova i Metohije", kazao je Vučić novinarima u Davosu nakon sastanka sa Lajčakom.

Kako kaže, veruje da nije u interesu ni Evrope ni sveta da se to desi i ističe da nije tražio podršku za Srbiju, već za obične ljude.

"Tražio sam da se ljudima sa KiM omogući da ostanu da žive na svojim ognjištima u skladu sa sporazumima i principima iz 2015. koji smo potpisali Isa Mustafa i ja, i u skladu sa novim planom ZSO koji je podnela EU - Nemci i Francuzi. Ako neko i to hoće da sruši, šta Srbima ostaje. To je najteže i najveće ugrožavanje dijaloga i najavili su da bi mogli od početka februara da krenu u tu akciju", kazao je Vučić.

Na pitanje novinara o tome da li su SAD i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen i predstavnik EU Miroslav Lajčak svesni pretnji po srpski narod ako Priština krene u sprovođenje odluka o ukidanju platnog prometa sa Srbijom i imaju li neki plan po tom pitanju, Vučić je kazao da nije na njemu da govori u tuđe ime, ali i istakao da će o tom pitanju nastaviti da razgovara i sa predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije.

"Na kraju svi moraju da razumeju o čemu je reč. Reč je o pokušaju ukidanja dijaloga i pokušaju progona srpskog stanovništva sa KiM. I to je suština svega. Oni neka vam kažu kako razumeju, ne mogu ja u njihovo ime da govorim, ali mislim da su svesni posledica i da će pomoći da do takvih stvari ne dođe, nadam se", poručio je Vučić.

U Davosu predsednik Srbije učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

On je naveo i da je na sastanku sa predsednicom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto dobio poziv da Srbija učestvuje na sajmu u Mostaru i dodao da će Borjana Krišto uskoro dobiti poziv od premijerke Srbije Ane Brnabić da poseti Beograd. Kako je dodao, na sajmu u Mostaru biće predstavljena i nova avio linija koju će Air Serbia uspostaviti između Beograda i Mostara.

Vučić je kazao da je razgovarao sa više poslovnih ljudi, predstavnika više kompanija, ali i sa šefovima spoljnih obaveštajnih službi.

Takođe, kako je naveo, sastao se i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova sa kojim je imao dug razgovor uz razumevanje i u stvarima o kojima ne misle sasvim isto.

Komentarišući sastanak sa O'Brajenom rekao je da je sa njim imao dug i sadržajan razgovor.

"O' Brajan je izuzetno intaligentan čovek i sa njim sam imao dug razgovor koji nije bio jednostavan, trajao je duže od dva i po sata. Sve sam mu rekao i on me je saslušao na veoma pažljiv način sve što sam imao da kažem. Govorio sam veoma otvoreno i iskreno", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa pomoćnikom američkog državnog sekretara razgovarao oko sat vremena o Kosovu, a da su o ostalim temama razgovarali sat i po. Konstatovao je da bi ekonomske teme trebalo da budu prioritet foruma u Davosu, ali da se o njima razgovara na marginama političkih.

"Ovaj ekonomski forum postao je politički", zaključio je Vučić.

Za Srbiju je, kaže, važno da se razgovara o njenom ekonomskom napretku i najavio da će međunarodnim predstvanicima u Davosu predstaviti prezentaciju planova zemlje do 2027 godine.

"Dobrodošli su svi oni koji hoće da učestvuju i pomognu", poručio je Vučić ističući da je Srbija otvorena za nove investicije.

Svuda su tema američki i evropski izbori, Srbiju očekuju četiri godine mira i stabilnosti

Prema njegovim rečima, jedna od tema koja dominira u Davosu je odnos Amerike i Kine. 

"Te dve zemlje su 45 odsto svetske ekonomije, svi mi ostali smo mali. To je prva tema, druga je arapski ili islamski svet, Amerikanci govore sve više o Izraelu - Gaza, Palestina. Treća tema je Ukrajina. I ono što na neki način nadilazi sve, o tome niko ne želi da priča, ali suštinski tema svuda su američki i evropski izbori", rekao je predsednik Srbije.

Kada su u pitanju klimatske promene, ističe da se svi plaše da suštinski sprovode mere, zato što će, kako kaže, deo tih ljudi da izgubi izbore.

"Sada ćete da vidite da mi hoćemo da sprovodimo mere i zato ćemo da idemo na sve snažniji nivo obnovljivih izvora energije, veći nivo zaštite životne sredine, jačanje ekologije...Kod nas su izbori završeni i očekuju nas četiri godine mira i stabilnosti, da guramo našu zemlju napred", rekao je Vučić. 

Dodao je da je u Davosu razgovarao sa mnogima.  

"Razgovao sam sa Amerikancima, razgovaraću sa svima da popravljamo poziciju naše zemlje, u subotu da li u pet ili u šest ćemo predstaviti sve ono što želimo da uradimo u narednom periodu", najavio je Vučić. 

Ocenio je da je dobro da Amerikanci nisu imali recesiju, već manji rast i dodao da se očekuje da će Kina krenuti da se oporavlja. 

"Verujem da Srbija može da ima preko 3,5 odsto stopu rasta, tada penzije i plate idu gore na ozbiljan način. Ako smo preko 3, 5 odsto strahovito dižemo plate, penzije i životni standard, inflacija ide ispod tri odsto, biće sve manje problema, u junu i julu očekujem smanjenje kamatnih stopa i na stambene kredite", naveo je.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti u Srbiji ne sme da pređe 10 odsto. 

"To je jedan od uslova da bismo mogli da isporučimo sve ovo do 2027. godine. Hoćemo za Ekspo da imamo autonomna vozila, dakle, vozila bez vozača, da budemo šampioni u proizvodnji električnih vozila, kao što znate kreće proizvodnja male "pande" već od juna, jula u Kragujevcu. Hoćemo da imamo stanice za punjenje eletričnih vozila u svakom mestu u srbiji, da budemo prvi u regionu u svim tim pitanjima", rekao je Vučić. 

Dodao je da će se videti da li će Srbija u tome uspesti i naglasio da je cilj da se zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu i očuva mir. 

Odgovarajući na pitanja novinara o sednici Evropskog parlamenta na kojoj će tema biti izbori u Srbiji, predsednik je kazao da će se neki "javiti da kažu sve najgore, neki da kažu malo lepše". 

"Šta da kažem, da kukam nad Evropskim parlamentom? Oni danas raspravljaju o Mađarskoj, o Grčkoj, o vladavini prava u Slovačkoj, pa su stavili i Srbiju na dnevni red. Hvala im na društvu koje su izabrali za Srbiju. Nemam nikakav problem s tim", rekao je Vučić. 

Istakao je da su izbori bili čisti. 

"Mogu danas da urade istraživanje javnog mnjenja, osim što bi videli da su oni malo pali, ne baš tako malo, ali pali, a mi malo porasli, ne baš tako malo, ali porasli. Šta ja da im radim? Narod voli ljude koji rade i koji se bore za svoju zemlju, a ne one koji kukaju nad sobom, a koji nikada ništa za zemlju nisu uradili", poručio je Vučić.