Vučić: Povlačenje 25 odsto policije sa severa trik, matrica uvek ista – Srbi remetilački faktor

Aleksandar Vučić TV Pink
Izvor: Screenshot

Srbi su uvek posmatrani kao remetilački faktor, i tačno je da postoji matrica da svima treba sve dati, a Srbima sve oduzeti, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za TV Pink rekao da se primenjuju, ne samo dvostruki aršini prema Srbima, već i više od toga.

U vezi odluke Prištine, da povuče 25 odsto Kosovske policije oko zgrada opština na severu Kosova podvukao je da se radi o triku.

Ukazao je da se Srbi svakodnevno maltretiraju na Kosovu.

"Srbi kažu – ’čekali smo 10 godina formiranje ZSO’, ’hapsite nam ljude, pucate u njih’..., sedmoro Srba je ranjeno od početka godine. Nikoga nije briga ko je upucao Dragišu Galjka, a dva puta je upucan u leđa od pripadnika takozvane kosovske pollicije. Niko ne vodi istragu, ni Priština, ni Euleks, ni Kfor. Dozvoljeno je ranjavanje Srba. Ali zato ako ima neku zastavu, majicu, ili se ne sviđa lično Kurtiju, Svečlji i Bisljimiju, može biti uhapšen i da leži u zatvoru više od dve godine“, istakao je on.

Ukazao je da su neosnovanim hapšenjem u Štrpcu imali za cilj da Srbe u toj opštini ostave bez liderstva, i da izdejstvuju da Štrpce nema više glas za Srbiju, već samo za Prištinu.

Vučić je rekao da nije problem u tome da mora nekada da se popušta zato što je neko jači, ali je problem u tome, podvlači, što neko Srbiju kao zemlju tretira kao "kretena".

"Izlaznost na izborima na severu je bila manja od tri odsto, a ceo zapad je konstatovao da su to bili legalni izbori, iako ne mogu da budu legalni. Po Briselskom sporazumu morali su da formiraju ZSO pa da se ide na sve drugo, pa i na učešće na izborima. Pošto glume da su velike demokrate teško im je da kazu da ti izbori imaju legitimitet“, objasnio je on.

Istakao je da je Kurti tim izborima doveo na vlast svog prijatelja, rođaka Adema Demaćija.

"Na sve to Srbi kažu „radite šta hoćete, samo nemojte da nas maltretirate“, a onda rane Srbe, pretresaju hitnu pomoć, podižu optužnice za navodne ratne zločine, iako su ti ljudi radili deset godina u kosovskoj policiji. To su iz osvete uradili. To maltretiranje je svakog dana“, podvukao je on.

Vučić je naveo da mimo Briselskog sporazuma postavljaju svoje punktove, samo da pokažu da imaju dovoljno sile i snage da maltretiraju Srbe.

Preneo je da je na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Kišinjevu bio ljut kada su doneli predlog, prema kojem su albanski gradonačelnici trebalo da podnesu ostavku, a Srbi da učestvuju na izborima.

„Ja sam rekao „a šta su uradili? Jesu li formirali ZSO? Na sve to Kurti kaže „to nas ne interesuje nećemo to uraditi. Onda iz Brisela zovu pa kažu vi Srbi morate da pišete peticiju, a Šolc i Makron su rekli da gradonačelnici moraju da podnesu ostavku. Igraju se te igre sa nama jer znaju da mi imamo šta da izgubimo, da naša zemlja raste, ima ekonomiju koja raste“, istakao je on.

Vučić je podvukao da sve što se dešava na Kosovu se odnosi na sve građane u celoj Srbiji.

Rekao je da je EU rekla da treba da se zaustave protesti ispred opština pošto se 25 odsto policajaca povlači.

"Valjda će sada 25 odsto manje da nas biju i hapse, iako to ne garantuju. Mi moramo da se povučemo od zgrada, jer to ne doprinosi miru“, ukazao je on.

Vučić je naglasio da je problem što imaju sirovu silu i niko ne poštuje pravo.

S tim u vezi je pomenuo da će svi narodi u Crnoj Gori, izuzev Srba, koji čine 30 odsto stanovništva, imati svoje predstavnike u vladi, uz tvrdnju da su Srbi remetilački faktor.

"Kada govore o ZSO vređaju Srbe, vređajući RS. Svaki put kazu nećemo RS. Šta fali RS? Je l govorite da RS ne treba da postoji? Hoćete li da uvedete Budakovu teoriju, ili Hitlerove principe da provodite?“, upitao je on.

Ukazao je i da u Sloveniji, iako su Srbi druga etnička grupa po brojnosti, Srbi ne mogu da budu ni nacionalna manjina, jer ako bi to tražili govorili bi o snovima o velikoj Srbiji.

"Postoji matrica prema kojoj smo posmatrani kao remetilački faktor, kojem sve treba oduzeti“, zaključio je Vučić.

Ne možemo "grlom u jagode" protiv celog sveta, moramo promišljenom politikom da čuvamo nacionalni interes

Vučić je istakao i da Srbija ne može protiv celog sveta, jer bi to bilo samoubistvo, već da nam je potrebna racionalna i promišljena politika u kojoj će se štititi nacionalni interesi i životi srpskog naroda.

"Ne možemo grlom u jagode, protiv celog sveta, to bi bilo pogrešno, samoubistvo", kazao je Vučić i naveo da neće dozvoliti da nas ceo svet pravi ludima.

Ističe da Srbija mor da se razvija, da je zemlja na evropskom putu i mora da bude, ne zato što je on fasciniran Briselom, već zbog nacionalnih i državnih interesa i ekonomije.

"Da li ćemo doživeti bolju situaciju u svetu, ne znam, ali svet se menja u istorijskom smislu, azijske zemlje će već 2030. dominirati uz SAD koja će i dalje biti broj jedan, sve ostalo pada. Da li će da raste pritisak, hoće, to je pitanje za sledeću generaciju političara. Važno je da ono za šta nas ne ucenjuju, radimo sa Evropljanima. Zamislite koliko je Rusiji važno što ima država u EU koje hoće sa njima da sarađuju", kazao je predsednik.

Ističe da je Srbiji potrebna racionalna, promišljena politika, kojom će se štititi nacionalni interesi, čuvati životi građana, "u kojoj ćemo znati kako da vaspitavamo decu, u kojoj nećemo da se stidimo snimanje filma o Jasenovcu, podizanju spomenika junacima sa Košara".

"To su stvari koje možemo da radimo i da budemo spremni da ako nam narod bude napadnut budemo u stanju da ga odbranimo, ali da bežimo od toga", naglasio je.

Na pitanje o današnjim incidentima u Skupštini Kosova, Vučić kaže da "ni kod nas nije bolje".

Što se tiče sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Vučić kaže da će čim bude zakazan obavestiti javnost, a da veruje da će biti u narednih nekoliko dana.

Srbija spremna da brani svoj narod ako bude napadnut na KiM

Vučić je izjavio da će Srbija biti spremna da brani svoj narod ukoliko bude napadnut na KiM.

"Koliko god je moguće, ali da bežimo od toga, i da se bavimo i ekonomijom, fabrikama, putevima i prugama. Što se našeg naroda na KiM tiče, ne znam da li mi je teže da razgovaram sa predstavnicima našeg naroda na severu KiM ili sa ljudima iz Beograda ili sa mojim saradnicima koji dobro razumeju šta se zbiva, ili sa onima iz Brisela, koji odlično znaju da mi znamo da nas varaju", rekao je Vučić.

Dodao je da oni iz Brisela znaju da mi znamo šta su njihovi interesi.

"Ali, znaju takođe, da mi moramo da vagamo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Zapad spreman da se odrekne Aljbina Kurtija, Vučić je rekao da je to manje važno, već da je mnogo značajnije to što niko sa Zapada nije reagovao na ono što je rekao bošnjački član predsedništva BiH Denis Bećirović.

Zabrinut je, kaže, zbog načina na koji je Bećirović postavio pitanje "da li je moguće da se genocid ponovi".

Kako kaže, Bećirović je na taj način hteo da kaže da "imaju u zemlji i u susedstvu zločince u prirodi koji imaju nameru da ponove zločine, genocid".

Upitao je na osnovu čega su to zaključili i ističe da je to u stvari poruka bošnjačkom narodu "mrzite Srbe" jer će ti Srbi ponovo da nas ubijaju, mi moramo biti spremni da ih dočekamo.

"Niko nije reagovao, a moja poruka je da Srbi hoće prijateljstvo, moja poruka je Bošnjacima - mi živimo sa vama, a ne pored vas, hoćemo da pokažemo koliko loše stvari koje su se događale želimo da prevaziđemo", kazao je Vučić i dodao da ako traže od nas izvinjenje, onda i oni treba da se izvinu za ono što su činili Srbima u okviru NDH.

Ukazao je da niko više od ove vlasti nije uložio u Novi Pazar, Sjenicu.

"Imamo fantastične džamije u Sjenici, Novom Pazaru, kao i crkve i manastire, ne zna se šta je bolje nasleđe ove zemlje", kazao je.

Upitao je ko to radi na projektu "velika Srbija", s obzirom da on ne radi.

"Suština je u tome da Srbi moraju da budu krivi za sve i odgovorni za sve i to traje od Austrogarske kada su dovodili islamsko stanovništvo na Drinu kako bi suzbili srpsku dominaciju, što su sami pričali", naveo je predsednik Srbije.