Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati, stalna kampanja albanskih medija

Aleksandar Vučić
Izvor: Instagram, Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.

"Nećemo da primamo Srbe, jer su tu počinjeni veliki zločini nad Albancima i tu Srbi nemaju šta da traže, tako oni kažu. I koji god bi Srbin da se vrati, oni mu prvo prete, pa kamenuju kuću, pa je pale, pa uništavaju traktor…”, naveo je Vučić i dodao da takva pozicija za naše ljude nije laka.

Dodao je, da je na severu KiM situacija neuporedivo bolja, te da je u drugim velikim srpskim sredinama, od Gračanice do Sirinićke župe, nešto lakše, pre svega zbog velikog broja Srba koji tu žive.

Predsednik Vučić je komentarišući zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, koji su pozvali na obnavljanje dijalog Beograda i Prištine, rekao da ga je pažljivo analizirao.

Istakao je da bi po tom pitanju imao šta da kaže, ali da će im to reći uživo.

Vučić je dodao da je posle svega što se dešavalo u prošlosti veoma mali manevarski prostor po pitanju Kosova i istakao da veruje da će se pritisci na Srbiju po tom pitanju nastaviti, te da bi bilo "fer da nam neko iz međunarodne zajednice kaže kako vide rešenje".

"Da li će biti pritisaka i da li ih očekujem? Svakako. Ali, očekujem i da nam neko kaže, što je od presudnog značaja, a mislim da to razumeju svi u međunarodnoj zajednici, da nam neko kaže kako to oni vide, nešto što bi trebalo u budućnosti da bude sporazum o normalizaciji, kako to nazivaju. Da li oni pod tim podrazumevaju priznanje, da li ne podrazumevaju, šta je to što hoće, a ako podrazumevaju, kako to misle da izvedu i tako dalje", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara koliko nam je manevarskog prostora ostalo po pitanju Kosova posle svega što se dešavalo i u 19, 20. i 21. veku.

"Vrlo sam racionalan čovek i stvari postavljam ispravno da bih dosao do ispravnog zaključka. Nisam dobio još nijednu premisu na kojoj bih mogao da gradim zaključak kakav će njihov predlog da bude, osim što nazirem šta je to što bi voleli. To što bi oni voleli, Albanci ne bi bili presrećni, ali bi bili neuporedivo srećniji od Srba. I nisam siguran kako to misle da izvedu", dodao je Vučić.

Kako je rekao, "užasno nam je mali manevarski prostor, kao kada idete po tankoj žici sve vreme".

I šta god Albanci da urade, oni će imati zaštitu onih zemalja koji su ih priznale kao nezavisnu državu, dodao je je on.

"Koliko god mi bili fer i pouzdan partner, prvi put kada se vidi da nismo saglasni sa takvom politikom priznavanja nezavisnosti, tog trenutka sve te zemlje idu protiv nas. I nemam nikakvih izluzija da će tako biti i u budućnosti. Ovo vreme u prethodnih sedam godina nam je donelo da možemo da iznosimo svoju poziciju, da racionalno i staloženo možemo da iznosimo svoju poziciju koja je drugačija", naveo je Vučić.
 

misterNO
27. Maj 2020.
Јерусалим је једини град, остало су места.
Косово је једино поље, остало су пољане.
Косовска битка је једина битка која траје вековима, остало су туче.
Косово поље је највећи врх наше вере и наше културе!
- Матија Бећковић -