Vučić: Srbija posvećena kompromisu, Priština insistira samo na priznanju, a ništa od ZSO

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas na panelu posvećenom odnosima Beograda i Prištine, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, da je Srbija spremna da razgovara o suštinskim i velikim pitanjima, ali da kompromis mora biti upravo to - kompromis, a ne nametanje Srbiji bilo čega, jer nije rešenje, prenosi Tanjug.

"Moramo da radimo snažnije i da svi, i veliki međunarodni igrači, pokušamo da nađemo i postignemo kompromisno rešenje", rekao je Vučić na panelu na kojem su učestvovali i kosovski premijer Avdulah Hoti i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Vučić je rekao da treba saslušati sve političke ideje.

"Moramo uložiti mnogo napora i moramo da budemo strateški i tehničko-politički orijentisani", rekao je Vučić i dodao da će Srbija biti potpuno privržena procesu i uloziće puno napora u pronalaženje kompromisa.

Na konstataciju moderatora debate, Kamerona Mantera, bivšeg ambasadora SAD u Srbiji, da je neophodno građenje javne svesti o potrebi žrtve kako bi se postiglo rešenja i pitanja šta radi na tome, Vučić je ponovo istakao da je neophodan konsenzus.

On je ukazao da u prištinskoj javnosti ne postoji ta ideja ,već samo insistiranje da se sve mora rešiti priznanjem nezavisnosti, da Priština dobije sve, da neko izvrši pritisak na Srbiju i da Beograd prizna Kosovo.

Predsednik Srbijeje poručio da nije zadovoljan ni nivoom racionalnog i realnog pristupa građana u Srbiji ovom problemu, iako, ističe, vlada stalno govori istinu, iako nije lako diskutovati o realnim opcijama o pitanju kakvo je Kosovo.

Vučić je naglasio da obe strane vide jedna drugu, ne samo kao političke protivnike, već kao nacionalne protivnike sa kojima treba da se bore, i da to vlasti u Srbiji i Prištini moraju da menjaju.

"Moramo da budemo realniji", rekao je Vučić.

On dodaje da iz EU ne može da se čuje ni šta je, kako se metaforičbno izrazio"šargarepa", već samo to da će rešenjem dve strane moći da se približe EU, što dodaje, "običnom" narodu ne znači mnogo.

"Niko ne kaže da ćemo biti članica. Uvek postoji neko ,ali’, a to ,ali’ nije postojalo kada su pristupile Rumunija i Mađarska", primetio je on, uz opasku da je EU izgubila atraktivnost za region, ali i region za EU.

Vučić je skrenuo pažnju na to da je Hoti, samo na ovom panelu, 12 puta ponovio formulaciju "dve zemlje", dodajući da mu je i ranije skrenuo pažnju da, ukoliko želi međusobno približavanje, ne treba da govori na taj način.

"Šta ako bih ja rekao sada da nismo dve zemlje, već samo jedna koja je članica UN, što je tačno?", zapitao je učesnike foruma Vučić uz poruku da on zato i govori o potrebi izgradnje poverenja, da je to najvažnije i da na tome mora da se radi.

"Moramo da se poštujemo. Ako žele da umanje (značaj) ustava Srbije, da kažu da nema postojeće Rezolucije UN 1244, mi možemo govoriti suprotno i onda šta bi bio zaključak?", upitao je takođe Vučić.

Potreban kompromis i razumevanje

Ponovio je da je potreban kompromis, razumevanje za srpski stav, kao i za to da Srbija mora da brine o Srbima na Kosovu.

Vučić je podsetio da je sedam i po godina prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma, da je Priština imala samo jednu obavezu - da uspostavi ZSO, a odgovor na to je - "nismo zainteresovani da uspostavimo ZSO pre priznanja".

"Nije potpisano u Briselu da ćemo mi priznati Kosovo, već je potpisano i garantovano od strane EU da će Priština ispuniti preuzete obaveze", podsetio je srpski predsednik.

On je uz to primetio da je onda neophodno da se definišne o čemu se razgovara - o kompromisu ili većem pritisku na Srbiju?

"Obe strane moraju da budu podjednako nezadovoljne i zadovoljne, ako želimo kompromisno rešenje. Sve druge ideje neće nikada biti uspešne. Meni politički poeni ne trebaju i zato sam spreman da razgovaram o svim pitanjima, ali vidim da je interna agenda Prištini mnogo važnija od strateških pitanja", konstatovao je Vučić.

On je ponovio da je neophodno raditi na stabilizaciji regiona i očuvanju mira, i da je uvek bolje razgovarati nego ne razgovarati, uz podsećanje da se razgovori koji su vođeni proteklih par godina smo pomogli da se sačuvaju mir i ljudski životi.

Na reči predsednika Vučića nadovezao se Hoti navodeći da nije reč o pregovorima za postizanje trgovinskog sporazuma između dve zemlje i o tome da li Srbija i Kosovo nešto dobijaju ili gube, već o postizanju sporazuma koji će obezbediti dugoroči mir i potpunu normalizaciju odnosa "dve zemlje".

"Tako da ne treba da bude okvir za dikusiju o tome sporazumu šta Srbija dobija ili gubi i šta Kosovo dobija ili gubi već je ključno da sagledamo realnost i vidimo šta će obe zemlje da dobiju", rekao je Hoti.

A, to su, kaže, mirni dobrosusedski odnosi, zajednički život i normalizacija odnosa, zatim da ljudi mogu da putuju, privrednici da posluju pod isitim uslovima.

On je rekao da ima mnogo pitanja iz prošlosti koja treba rešiti, a najvažnije je rešavanje pitanja nestalih osoba.

"Tako da treba da prihvatimo realnost i da se prihvate neke stvari iz prošlosti kako bi mogli da idemo napred i obezbedimo mirnu budućnost za sve kao trajno rešenje za dve zemlje", poručio je Hoti.

Hoti dodaje da treba pronaći ne kreativno, već sistematsko rešnje koje će biti zasnovano na jasnim pricipima za dve zemlje sa jasnom evropskom perspektivom.

Istakao je da članstvo u EU i NATO nema alternativu.