Vučić: Srbija se dobro pripremila za zimu, gas nas spasava

Aleksandar Vučić
Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Srbija dobro pripremila za zimu kada su u pitanju energenti i uložila dosta novca, da će imati dovoljno gasa, ali i da je počela da troši rezerve zato što ugovorene količine na dnevnom nivou nisu dovoljne da podmire potrebe, prenosi Informer.

Vučić je odgovarajući na pitanje da li će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, jer je počela da troši rezerve i šta će biti sa strujom, pošto je poslednjih dana zabeležena natprosečna potrošnja rekao da su zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom rezerve gasa Srbije danas 650 miliona kubnih metara.

On je dodao da je napravljen i dobar aranžman sa Bulgargasom juče i da kreću dodatne količine u pravcu Srbije da bi se trošilo manje rezervi.

"Nas gas danas spasava. Zahvaljujući panonskim elektranama TETO Novi Sad i TETO Pančevo možemo da preživimo", rekao je Vučić i napomenuo da to ne bi bilo moguće da se Srbija oslanja samo na ugalj i hidro potencijale, preneo je Tanjug.

Istakao je da se Srbija dobro pripremila, ali da je cena gasa otišla nagore četiri do pet puta za poslednjih devet dana.

"Bila je 250 evra za hiljadu kubnih metara gasa, a jutros ne može ispod 1.550 da se dobije", ukazao je Vučić.

On je dodao da je Srbija kupovala jeftinije, ali da će sada i Austrija i Mađarska i druge zemlje morati da počnu da troše rezerve i da će time cena gasa i električne energije da raste. Vučić je istakao da Srbija i dalje drži izrazito nisku cenu struje i gasa za domaćinstva i da to predstavlja način da se pomogne građanima, ali i firmama da mogu da ostanu u lancu proizvodnje u različitim oblastima industrije.

"Za nas je energetska infrastruktrua od presudnog značaja", rekao je Vučić.