Stefanović: Obraćanje Švarc-Šilinga i Incka bezobrazluk, Srbija faktor stabilnosti regiona

Potpuno je neverovatan i bezobrazan način na koji su se Evropskoj komisiji i NATO obratili Kristijan Švarc Šilinig i Valentin Incko, jer su upravo oni odgovorni za najveći broj trenutnih problema u Bosni i Hercegovini, kazao je ministar Nebojša Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Stefanović navodi da su Švarc i Incko lošim potezima podsticali stvaranja problema, ali nisu radili na njihovom prevazilaženju.

On je naglasio da su Srbija i predsednik Vučić su u poslednjih deset godina svetao primer, ne samo u regionu, već i mnogo šire, kako se postupa odgovorno i državnički, čak i kada ste izloženi svakodnevnim provokacijama i napadima. 

"Srbija nijednog trenutka, iako ekonomski najjača zemlja u regionu, nije pokušavala na bilo koji način da ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Potpuno suprotno, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne i školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj. Predsednik Vučić poslao je ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na naše bliske veze sa Republikom Srpskom i našim bratskim srpskim narodom, koji tamo živi, ni na koji način ne želimo da ugrozimo Bosnu i Hercegovinu, već joj naprotiv pružamo punu podršku i u njenom napredovanja ka Evropskoj uniji, gde smatramo da joj je mesto, ali i u njenom daljem ekonomskom jačanju", naveo je ministar Stefanović.
 
On dodaje se Incko i Švarc-Šiling prave da ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva, i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji, pa čak i u trenutku kada je naša zemlja pružala humanitarnu pomoć u vidu besplatnih vakcina i pretodno, kada je došlo, do pokušaja linča predsednika Vučića u Srebrenici, za koji niko nije odgovarao već godinama. Ali očigledno za pojedine, naglašava ministar, Srbija zauvek mora da bude označena kao neki negativni zli igrač koji ugrožava Balkan.

Međutim, kako kaže, Srbija je zapravo faktor stabilnosti. Za to smo, kako kaže, dobili potvrde brojnih međunarodnih subjekata. Zbog toga se neretko se dešava, kako podseća, da od Srbije i predsednika Vučića traže da svojim delovanjem pomogne stabilizaciju BiH.

"Želimo da čitav region Zapadnog Balkana u najskorijoj budućnosti bude deo Evropske Unije i da kroz proces evropskih integracija ojača, dobije bolje i kvalitetnije institucije i pruži bolji život svom stanovništvu. A sramota je što se ljudi, koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umesto da su se tada bavili svojim poslom u BIH i gradili mir, a ne tenzije, danas na ovakav način ophode prema Srbiji i predsedniku Vučiću, u kojem je Bosna i Hercegovina imala i ima danas partnera i pouzdanog komšiju", poručio je Stefanović.