Vučić: Tražimo od EU da odgovori ima li Briselskog sporazuma, jedino rešenje povlačenje trupa sa severa

Aleksandar Vučić
Izvor: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, istaknuvši da je zaključeno da "Srbija insistira na očuvanju mira i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji".

"Zadovoljan sam stanjem borbene gotovosti, motivisanošću i moralom naših ljudi, spremnošću za sve ono što nas čeka, daljim naoružavanjem i svim ostalim. Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji i došli do sledećih zaključaka. Srbija će nastaviti da insistira na miru i sigurnosti Srba na KiM. Srbija je uvek spremna da prihvati dijalog, ali neće pristati na jednostrane akcije. Ja sam u razgovoru sa najmoćnijim zemljama dobio predlog kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje i odbio sam ga jer to nije kompromis nego unižavanje Srbije. Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda možemo da idemo da razgovaramo. Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji", rekao je predsednik Vučić.

Želimo da pokažemo dobru volju 

"Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, ako ne budu želeli mi ćemo donosti mere u cilju zaštite Srbije. O svemu sam obavestio članice Kvinte, kao i predstavnike EU. Sve sam im u lice rekao. Srbija neće prihvatati politiku svršenog čina da nečija kriminalna akcija dobije pravnu legalizaciju i legitimizaciju, a nasiljem možete šta hoćete, ali bez pečata Srbije". 

Nezadovoljni smo protivpravnom presudom Ivanu Todosijeviću

"Takođe, nezadovoljni smo protivpravnom presudom Ivanu Todosijeviću, Priština će je ili ukinuti, ili to znači da imaju podršku zemalja EU, Velike Britanije i SAD za raseljavanje Srba sa KiM, pa ćemo i mi reagovati drugačije. Takođe, zahtevamo da se hitno izdaju licence za dve srpske kompanije za trgovinu električnom energijom. Mi ćemo za Srbe sa KiM obezbediti uvek osnovne namirnice i moći će da žive. Dodatne mere ćemo razmatrati u narednih nekoliko dana. Na ovaj način želimo da pokažemo da želimo mir. Neće biti pogroma našeg stanovništva kao 2004. godine, neće biti ni Oluje ni Bljeska".

Napravimo jednom zauvek tu fusnotu, kada piše pozivamo obe strane to znači da oni štite svoje kosovsko čedo

"Sećate li se slučaja "voz". Na tom vozu su bili oslikani srpski manastriri. To je bila strašna uvreda za albanski narod, taj voz nije stigao ni do 30 kilometara od administrativne linije, ali su zato oni zauzeli sever KiM dugim cevima. Sećate li se ko je tada bio kriv? Naša strana. A kada oni nešto urade onda su krive obe strane. To je sušta istina i tako stvari stoje. Ja sam prisustvovao svim tim razgovorima, ja sam se tog licemerja nagledao i ne mogu da se pravim da ga ne vidim. Napravimo jednom zauvek tu fusnotu, kada piše pozivamo obe strane to znači da oni štite svoje kosovsko čedo. Kada piše da smo mi krivi, to znači da će uslediti još žešći napad na Srbe. Kakva je krivica Srbije za ovo juče, šta smo to uradili? Jesmo povredili nekoga, jesmo li mi uperili snajperske puške u sve kuće na Gazivodama. Oni iza svake kuće vide Milana Radoičića, on im je iza svakog drveta. Toliki junaci, a takav strah imaju".

Veliki pozdrav srpskim junacima

"Ne dam pristanak na bezobrazluk, veliki pozdrav srpskim junacima koji su celi dan i celu noć izdržali teror albanskih specijalaca, ti ljudi su ponos Srbije i našeg naroda". 

Ja
21. Septembar 2021.
Treba da se povlaci svih trupa sa severa kosova !!!
Ja
21. Septembar 2021.
Elektricna energija je vazna potrebna narodu to trebaju svakako da imaju !!!
Keds
21. Septembar 2021.
Naravno da treba imati struje. Ali treba da se plati struja. Nece biti struje ako se ne placa.
zabeli ks
21. Septembar 2021.
Naravano da če se povuči, oni su tu samo dok se sprovede zakonske mere. Ako ovom srpskom presedniku više vrede 5 eura nego srpski živote! Šta tek bi tzv ZSO! Bog na pomoč svima nama, od ove kože nemože se pobječi.AMIN nek počne...