Vučić: U Minhenu sa Kameronom i Pičom i o Kosovu, niko nije srećan zbog onoga što Priština radi

Aleksandar Vučić u Minhenu
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da tokom dana imao mnogo važnih razgovora u Minhenu, gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji, a da je jedna od tema bilo i Kosovo, te naveo da niko nije srećan zbog onoga što Priština radi, kao i da će morati da se pronađe rešenje za situaciju nastalu nakon odluke da se na Kosovu zabrani upotreba dinara.

Vučić je ukazao da se sastao sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Kameronom i izaslanikom za Zapadni Balkan te zemlje Stujartom Pičom.

"Jedna od najvažnijih tema bilo je i Kosovo. Sa Britancioma sam imao dobar razgovor, korektan, otvoren, ne lak. Razgovarali smo na četiri teme – Kosovo, region, bilateralni i ekonomski odnosi. Uvek razmišljam i o Kosovu, našem narodu na Kosovu, ali i ekonomskom razvoju Srbije“, preneo je on.

Kazao je da je razgovarao i sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

"Imao sam i ne tako kratak razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Ispostavilo se da je bio duži nego što sam mislio. Imao sam važne sastanke i sa ljudima iz EBRD-a, važan za nas iz mnogo razloga“, rekao je novinarima.

On je ukazao da je prisustvovao i govoru Kamale Haris, i da će imati razgovore sa američkim kongresmenima, kao i večeru sa američkom delegacijom na minhenskom skupu.

Izrazio je očekivanje da će sutra sa Đuzepom Boreljom razgovarati o Kosovu.

"Nije me zvao na kafu... pošto su oni tražili bilateralni susret, hoću sigurno (razgovarati o Kosovu)", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje u vezi sa sutrašnjim sastankom sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, te da li očekuje da Nemačka bude oštrija prema Prištini, Vučić je odgovorio da očekuje da oni uvek budu oštriji prema Srbiji.

"Očekujem da oni budu oštriji prema nama, a nadam se da to ne bude tako i da će moći za nijansu bolje da nas razumeju. Da ne prodajemo maglu ljudima. Da li će oni da promene stav? Neće nikada, samo je pitanje žele li da razumeju našu poziciju i do koje mere", rekao je Vučić.

Upitan šta je danas čuo u svim razgovorima, o potezima Prištine, uključujući i zabranu dinara, odgovorio je da je čuo da je čak i Velika Britanija oštro pismeno uputila po tom pitanju.

"Niko nije srećan zbog onoga što Priština radi. Ali, ja nisam od onih koji će da saopštava velike vesti, dok ne budemo mogli građanima da pokažemo da smo uspeli nešto da uradimo. Mi novac narodu moramo da damo. Imamo ga, ali neko ne da da ga dostavimo ljudima. Rešenje ćemo morati da nađemo, ovako ili onako. A, zašto je to nekome potrebno, zašto želi da provocira i šta misli time dugoročno da postigne? Nisam siguran da su dobar put izabrali", rekao je Vučić.

Dodao je da je to veoma važno pitanje za Srbiju, pre svega za Srbe na Kosovu.

Vučić je kazao da je glavna vest na Minhenskom bezbednosnom forumu smrt Alekseja Navaljnog.

Preneo je da je posle podne imao razgovore o ekonomskim temama, da je započeo razgovore sa različitim investitorima iz ljudima iz nemačke vlade zadužene za investicije, sa kojima je razmatrao pribvlačenje daljih investicija.

“Šta god da radimo, kako god da radimo imamo u glavi 2027. i Ekspo, kao i šta treba da postignemo do tada. To nisu tako lako dostižni ciljevi, ali ćemo ih dostići”, podvukao je on i dodao da je potrebno mnogo novih ulaganja.

Kada je reč o susretu sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj, Vučić je napomenuo da je Srbija peta zemlja po visini saradnje sa EBRD, jer je njihova kamata najniža.

Preneo je da se trudi da sa tom bankom dogovori finansiranje rekonstrukciju brojnih lokalnih puteva u Srbiji, jer želi da svi građani u Srbiji vide da vlast radi za njih, a ne za brojeve.

"Oni vole da sarađuju sa Srbijom, jer znaju da nema problema i da Srbija sa lakoćom vraća novac, ali podstiče rast i razvoj", rekao je Vučić i dodao da želi da privuče najmoćnije svetske kompanije da privuče da ulažu u Srbiji.

Dodao je da ne želi da odgovara na različite insinuacije kako je izolovan na skupu, jer bukvalno "nema s kim se neće susresti u Minhenu".

Na pitanje može li da izdvoji jedan najvažniji sastanak, naveo je da je vodio jedan, za Srbiju izuzetno važan razgovor, ali da upravo zbog toga ne može da iznese detalje.

"Razgovor se ticao ekonomskog prosperiteta Srbije. Nadam se da ćemo u skorijem periodu imati dobre vesti za građane", rekao je Vučić.

Predsednik je još jednom čestitao građanima praznik, i zahvalio na dostojanstvenom načinu obeležavanja Sretenja.