Vučić u Republici Srpskoj na obeležavanju Dana sećanja na stradale u "Oluji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Republici Srpskoj, tokom koje će sutra prisustvovati ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" koja će ove godine biti obeležena u Prijedoru, prenosi RTV.

Vučić će danas popodne obići novoizgrađeni vrtić u Srpcu, a sutradan će se u Banjaluci sastati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

Sastanke će, kako je najavljeno, imati i predsednici Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske, Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, kao i premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

Uslediće sastanak Saveta za saradnju Srbije i RS, kao i potpisivanje Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, jedan u Gradini, drugi u Beogradu.

Vučić i Dodik će položiti i venac na spomen obeležju na Petrovačkoj cesti.

Posle polaganja venaca na spomen-obeležju na Petrovačkoj cesti, Vučić će prisustvovati i centralnom obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i proterane Srbe u akciji Oluja u Prijedoru.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" iz svojih domova proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.