Vučić u Tirani: Došao sam da kažem šta mislim, bolje biti za stolom nego na meniju

Edi Rama i Aleksandar Vučić
Izvor: Albanijan post/printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je došao na samit EU – Zapadni Balkan u Tirani kako bi branio srpsku poziciju i otvoreno rekao šta misli o pregovorima sa Prištinom, prenosi RTV.

"Došao sam jer ako niste za stolom, onda ste na meniju. I onda svi jedva dočekaju, ovako je bolja prilika da čuvamo interese Srbije", objasnio je Vučić novinarima uoči početka samita zašto je došao na samit u Tirani.

Vučić je rekao da je nakon konsultacija na državnom nivou odlučio da ipak doće na Samit u Tirani, jer će na taj način Srbija imati šanse da kaže šta misli o pregovorima sa Prištinom i o pregovorima o pristupu EU, piše Tanjug.

"Bilo je više razloga zbog kojih smo se dvoumili da dođemo. Neka su se ticala Кosova i Metohije, a neka su vezana za dijalog sa EU. Nakon konsultacija sa državnim organima je odlučeno da ipak dođemo jer smatramo da ćemo tako imati šansi da nešto kažemo o tome šta mislimo o dijalogu i pregovorima sa EU", rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, kao i pregovaračkom procesu.

"Realan sam, ovde sam da naučim mnogo od ljudi iz EU, da ih slušam, ali i objasnim poziciju Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje stranih novinara o odnosima Srbije i Rusije, Vučić je rekao da je Srbija nezavisna zemlja, ali da isto tako zna svoje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Lako je izneti lažne i fabrikovane optužbe protiv Srbije. Verujem da ste svi pročitali, pre 9-10 meseci da će Srbija po nalogu Rusije napasti zemlje u regionu kako bi izazvala dodatne nesigurnosti i nestabilnost u regionu. A mi smo sve to osporili, ne samo rečima već i našim postupcima. Ali na kraju istina izađe na videlo, a to je da je Srbija nezavisna zemlja, na evropskom putu i tamo će i ostati," zaključio je on.

Vučić je dodao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i pregovorima sa EU, ali da u isto vreme mora da zaštiti i sopstvene interese.