Vučić: Zahvalni smo Italiji na podršci i zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Vučić-Gverini
Izvor: RTV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Italije Lorencom Gverinijem i zahvalio Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije kao i na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Кosovu i Metohiji, prenosi RTV.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što Srbija i Italija imaju stabilne prijateljske odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, saopštila je pres služba predsednika.

"Italija je treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Saradnju u oblasti odbrane moramo i možemo da podignemo na viši nivo. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa italijanskom vojskom u međunarodnim misijama, a posebno zahvalni Italiji na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Кosovu i Metohiji", istakao je Vučić.

On je dodao da je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu od najvišeg interesa naše zemlje.

"Srbija je u poslednje vreme jedna od najbrže rastućih ekonomija i mi to ne želimo da ugrozimo", rekao je predsednik Vučić.

Povodom aktuelne međunarodne krize, predsednik Vučić je istakao da se Srbija zalaže za mir i da poštuje norme međunarodnog prava i načelo teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Gverini je preneo pozdrave premijera Dragija i cele italijanske Vlade i ukazao na to da trgovinska razmena pokazuje koliko su odnosi dveju zemalja dobri.

Ministar je istakao i odličnu saradnju u misijama Evropske unije, kao i učešće pripadnika Vojske Srbije u italijanskom kontigentu u Libanu i dodao da Italija u oktobru ove godine ponovo preuzima komandu nad misijom Кfor, koja pruža važan doprinos stabilnosti.

"Mi smo svesni da trenutna kriza na međunarodnom nivou predstavlja rizik po bezbednost, kao i da će se posledice krize osetiti u svim oblastima, a posebno u energetskom sektoru", naglasio je italijanski zvaničnik i osvrnuo se na aktuelnu situaciju u Ukrajini.

Gverini je ponovio da Italija ceni ulogu Srbije u uspostavljanju stabilnosti u regionu i pruža podršku evropskom putu Srbije dodavši da je integracija zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog značaja kako za očuvanje mira, tako i za napredak i ekonomski rast celog regiona.

Dvojica zvaničnika su se saglasili da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada, čim to budu dozvolile međunarodne okolnosti, predstavljalo dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa i produbljivanju strateškog partnerstva.