Vučić: Žele da uguraju Kosovo u NATO, da li Džejmi Šej mirno spava?

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ga Albanci sa Kosova svakodnevno nazivaju "malim Putinom" i tvrde da će ih Srbija napasti, dok je za nekadašnjeg portparola NATO Džejmi Šeja rekao da govori o ulasku Kosova u NATO i upitao ga da li mirno spava.

Kako je rekao navešće Šeju imena najmlađih žrtava NATO bombardovanja 1999. godine.

"Ja njemu neću da pominjem oružje, ja ću njemu da spomenem Bojanu Tošović bebu od 11 meseci iz Merdara kod Kuršumlije, Milicu Rakić iz Batajnice i Sanju Milenković i pitam ga sada javno - spavaš li, možeš li da spavaš i da li te je sramota da govoriš bilo šta o Srbiji?", kazao je Vučić.

Rekao je i da je ideja o ulasku Kosova u NATO njihova.

"Oni hoće kroz tu ideju da uguraju, što ja mislim da nije realno, nije im potrebna Srbija kao protivnik, ali nisam ja izmislio priču u UN o izbacivanju Rusa i NATO i Kosovu. Ja sam to prošao 50 puta kroz te papire. Kritične su četiri zemlje NATO, sve sem Kipra. Rumunija, Slovačka, Španija i Grčka. To su vam zemlje koje treba da priznaju nezavinost Kosova, da bi Kosovo postalo članica NATO. Nisam siguran da će tu odluku da donesu. Ne razumeju da i Amerikanci nisu sasvim za to, niti Evropljani mogu da budu sasvim za to, jer doživaljavaju NATO kao odbrambeno -bezbednosni savez a ne kao nesto za politički pritisak", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima Šej dobro prati jačanje Srbije, pa bi želeo da Srbija bude slabija.

"Pošto ne bi mogao da nas bije kao 1999, pa bi želeo da Srbija bude slabija, e baš mi je žao, vidim da dobro prati snaženje Srbije, pa bi želeo da Srbija bude slabija. O tome šta ćemo mi da radimo na teritoriji naše zemlje to je naša stvar, to što radi naša vojska je naša stvar. Eto, glasajte sada za one koji ne žele da država uopšte postoji... Za šta je kriva Srbija - za to što poštuje međunarodno pravo? Pa koriste iste stvari koje su govorili tada, samo su promenili stranu, a mi smo i tada i danas poštovali pravo, mi ne kažemo da je Ukrajina napala Rusiju nego je obrnuto", rekao je. Vučić je rekao da Bajden pokušava da izbegne svetski rat i da je to što on govori logično.

Vučić je ukazao da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da jeste glasala za to da je Rusija napala Ukrajinu što je, kaže, očigledno.

"Ali ko god ne može da se iživljava na Rusiji, iživljava se na Srbiji zato što je potrebno da se u regionu sputa Srbija. Što se Srbije tiče ja vam garantujem mir, ali nastavljaju se pritisci. Zašto Srbija da bude jaka? Jer samo slaba Srbija odgovara Prištini, delu političkog Sarajeva, delu političkog Zagreba i delu političke Podgorice", kaže predsednik Srbije.

On navodi da je proteklih dana razgovarao sa kolegama i ministrima iz regiona, ne želeći da imenuje tačno kojih država, ali je rekao kako za lekove i hranu ne smemo nikada da ucenjujemo nekoga, kao i da moramo da brinemo o komšijama.

On je naveo da imamo svega, ali da ćemo morati da brašnom snabdevamo zemlje "Otvorenog Balkana".

"Bilo bi smešno da ostavimo Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Naši prijatelji iz Albanije su potpuno zavisni od uvoza. Ljudima iz Severne Makedonije takođe treba dodatno. U Prištinu su proteklih dana koliko su mogli, vukli brašno iz Srbije. Svi pored nas i koji su sa nama moraju da imaju sve. Za lekove i hranu ne smete nikada nikoga da ucenjujete, morate da brinete o komšijama", poručio je predsednik.

Vučić je rekao da samo jaka Srbija smeta regionu zbog čega nas stalno pritiskaju. 

"Mi smo opredeljeni. Iživljavaju se na Srbiji, jer ne mogu nad nekim drugim. To vam radi njih koliko hoćete. Zašto? Zato što je potrebno da se u regionu sputa Srbija", dodao je predsednik i poručio da ljudi to moraju da razumeju, kao i da garantuje mir i stabilnost kada je u pitanju Srbija.