Vujačić: Eskobar iskusni diplomata, ali njegovu ulogu ne bi trebalo preuveličavati

Ivan Vujačić
Izvor: Medija centar Beograd

Gabrijel Eskobar, čovek koji je u Beogradu 2001. godine učestvovao u ponovnom otvaranju američke ambasade u Srbiji posle petooktobarskih promena, uskoro će stupiti na novu dužnost, koja će, kako se ocenjuje, biti izuzetno važna u budućoj saradnji i komunikaciji SAD i Srbije po mnogim pitanja, a posebno po pitanju Кosova, prenosi Juronjuz.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta i nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić za Juronjuz Srbija navodi da je u pitanju iskusni diplomata, ali ističe i da njegovu ulogu, s druge strane, ne bi trebalo preuveličavati.

"Sama činjenica da je on čovek koji je više puta boravio na ovim prostorima, znači da je iskusan, da dobro poznaje ovdašnje prilike, pa i da je vrlo kvalifikovan da obavlja funkciju izaslanika za Zapadni Balkan", rekao je Vujačić.

"Ne odlučuje samo jedna ličnost"

Naglašava, međutim, da Eskobar, koji će na mestu izaslanika zameniti Metjua Palmera, neće biti usamljen u donošenju odluka kada su u pitanju potezi SAD na Zapadnom Balkanu.

"Na nivou američke administracije odluke se donose kroz sastanke na više nivoa. Svakako je korisno da jedan čovek koji dobro poznaje ovdašnju problematiku bude na tom mestu, ali ipak ne bi trebalo davati preveliki značaj tom visokom položaju u Stejt departmentu, jer pojedinci ne donose odluke sami", ukazuje Vujačić.

On navodi da ne očekuje da se sa dolaskom Eskobara, bilo šta promeni kada je u pitanju strategija SAD na ovim prostorima.

Кako podseća, ona je do sada takva bila da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, i to se neće u bliskoj budućnosti promeniti.

"Amerikanci će verovatno na ovim prostorima imati istu politiku kao i do sada, odnosno podržavati EU u naporima da integriše one države Zapadnog Balkana koje još nisu integrisane, i da prepreke koje na tom putu stoje, kao što je sveobuhvatni sporazum o Кosovu, dođu na dnevni red", ističe Vujačić.

Pravac delovanja SAD će biti usmeren, verovatno, više na Кosovo, u smislu da se kosovski premijer Aljbin Кurti "privede konstruktivnom učešću u dijalogu Beograda i Prištine", smatra Vujačić.

Za očekivati je da će Eskobar, poput svog prethodnika Palmera, biti osoba koja će imati povremenu, ali direktnu komunikaciju sa predstavnicima Beograda u Prištine. U diplomatskim krugovima, kako pišu beogradski mediji, važi za profesionalca kome se ne može pripisati da je "Trampov ili Bajdenov".