Sadiku: Eskobar će dovesti dijalog Kosova i Srbije u završnu fazu

Arbnor Sadiku
Izvor: Ekonomia Online

Gabrijel Eskobar dobro poznaje Zapadni Balkan, posebno sukob između Kosova i Srbije, što će uticati na promovisanje konačnog rešenja između dve zemlje, izjavio je stručnjak za spoljnu politiku Arbnor Sadiku za Ekonomiju onlajn.

Gabrijel Eskobar naslediće 7. septembra Metjua Palmera na funkciji izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, a Sadiku ocenjuje da se Palmerova uloga, posebno u prošloj godini, u pružanju podrške razgovorima između Kosova i Srbije - smanjila.

"Smatram da će se imenovanjem posebnog predstavnika koji će se baviti Zapadnim Balkanom, kao što je Eskobar, dalje promovisati dijalog između Kosova i Srbije u određenom periodu, dovodeći strane u završnu fazu pronalaženja rešenja", rekao je Sadiku.

On je takođe rekao da, osim dijaloga, Eskobar može da igra važnu ulogu u održavanju i unapređenju bilateralnih odnosa Kosova i SAD.

"Njegova glavna uloga biće u pregovorima između Kosova i Srbije, u podršci američkoj ambasadi na Kosovu, u promovisanju dijaloga i održavanju dobrih bilateralnih odnosa između Kosova i SAD i njihovom unapređivanju na viši nivo nego što je to bilo u vreme predsednika Trampa", zaključio je on.

Što se tiče Palmera, Sadiku smatra da je on pokušao da podrži pregovore između Kosova i Srbije, do momenta kada je Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa, kada je Palmerova uloga završena, a Grenelova postala mnogo istaknutija.