Vujičić: Šta još treba da se desi da bi se zaustavio Kurtijev juriš na Srbe na Kosovu

Danijela Vujičić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Danijela Vujičić poručila je da upadom Kosovske policije u poslovnice Banke Poštanske štedionice na severu Kosova, Aljbin Kurti skreće pažnju sa debakla njegove politike, stavljajući "ključ u katanac" egzistencije Srba.

Vujičić je u pisanoj izjavi ukazala i da međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra Kurtijev "divljački juriš" na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva "u južnoj srpskoj pokrajini", kako, podseća, i stoji u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

"Ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije", upozorila je Vujičić.

Ona je upitala i šta još treba da se desi u satanizaciji i dehumanizaciji jednog naroda i njegovih ljudskih prava i sloboda, ne bi li se "tvorci tzv. Kosova" odvažili i zaustavili Kurtijev "spisak želja za juriš na sve sto radi, misli i čita srpski jezik".

Ona je navela da, dok je dinar tekuća tema dijaloga Beograda i Prištine, a preostali Srbi na Kosovu pronalaze način da prehrane porodice i sačuvaju svoje domove, očajnički se i strpljivo bore za mirno rešenje i očuvanje života, Kosovska policija i poreski inspektori, na čelu sa Dželjaljom Svečljom upadaju "kao divljaci" u institucije Srbije i privode Srbe.  

Primećuje i da je, kako kaže, u skladu sa "pravno nepostojećom državom", današnja akacija izvedena sedam dana pošto je završen tromesečni tranzicioni period koji je Centralna banka u Prištini odredila radi prilagodjavanja novoj uredbi po kojoj je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

"Da nije tragično, bilo bi smešno. Ima li kraja, prava i pravde? Šta više treba da se desi i da prežive Srbi na Kosovu i Metohiji? Da li ostaje još naredba da prstom na orozu, izvrću džepove Srbima i hapse ih, jer im je ostala neka para srpske države? Ili je u južnoj srpskoj pokrajini legalni, zvanični i dozvoljen teror Aljbina Kurtija?", pita se Vujičić.

Nakon velikog "stop" za ulazak Kosova u Savet Evrope i zbog ogromnih napada opozicije u Pristini, Kurti skreće pažnju sa debakla svoje politike, "stavljajući ključ u katanac egzistencije Srba", zaključila je Vujičić.