Vulin: Antievopski je tražiti od Srbije da prizna Kosovo 

Aleksandar Vulin
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da njegove poruke nisu antiveropske, nego da su antoevropske poruke u kojima se od Srbije traži da "u zamenu za približavanje članstvu u EU odustane od gonjenja ratnih zločinaca, ubica srpske dece, prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji".

Vulin, koji je u zvaničnoj poseti Moskvi, tako je prokomentarisao navode izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, da kada član Vlade Srbije, tokom zvanične posete Moskvi, šalјe "antievropske" poruke, Evropa to primeti, te da Srbija treba da se uskladi sa politikom EU po pitanju sankcija Rusiji.

"Ne znam šta Bilčik vidi u mojoj poseti Moskvi, ali znam da ništa nije video u poseti ministra Mađarske Sijarta, premijera Austrije Nehamera, a da još manje vidi i čuje razgovore predsednika Makrona sa predsednikom Putinom. Gospodin Bilčik nije primetio ni posete saudijskih zvaničnika, pa ni razgovor šeika Bin Zajeda sa predsednikom Putinom. Biće da je licemerje dijagnoza Bilčikovog selektivnog vida. Ja u Moskvi govorim i mislim isto što govorim i mislim i u Beogradu, i u Briselu, i od prava da branim svoja uverenja i istinu o Srbiji, ali i Srbima i srpskom svetu, neću odustati, bez obzira na političku i ličnu cenu koju plaćam i koju ću platiti", naveo je Vulin. 

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vulin je rekao da Rusija nije od Srbije tražila ni da "prizna lažnu državu Kosovo, ni da se odrekne Republike Srpske, a ni da Srbija bilo kome uvede sankcije i da njene sukobe prihvatimo kao svoje". 

"A, to se za Evropsku uniju teško može reći. Nisu moje poruke antievropske, antievropske su poruke u kojima se od Srbije traži da u zamenu za približavanje članstvu u EU odustane od gonjenja ratnih zločinaca, ubica srpske dece, prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kroz istoriju često jedine dosledne saveznice Srbije. Ne mogu ja da uradim protiv Evropske unije onoliko koliko politika Evropske unije prema Srbiji radi protiv Evropske unije", kaže Vulin.