Za albanskog istoričara sporni i car Dušan i car Lazar

Jusuf Budžovi
Izvor: Gazeta Metro

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je večeras da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

“Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina”, rekao je Budžovi.

Okrivio je Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih političke privilegije navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

“Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta”, rekao je on.

Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

“Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni”, rekao je Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi “Dardanija - antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.

misterNO
19. Septembar 2020.
Ako mi ovaj „akademik“ odgovori koje je godine Kolumbo otkrio Ameriku, ja postajem njegov fan! 😂😂😂🤣🤣
Nostradamus
20. Septembar 2020.
Bravo za komentar. 😉
Bojan
09. Decembar 2020.
Da mu nisu matičari zaveli datum i godinu rodjenja ovaj ne bi ni znao kada je zapravo i on sam rodjen
Ja
20. Septembar 2020.
Sa kosova nemate nista to je srpska istorija albanci su tamo ko emigranti dosli nista nije istina sa albanske strane bas nista
Nostradamus
20. Septembar 2020.
Nista novo...oni sto nemaju istoriju kradu tudju.