Uredba CBK otežala život Srba na Kosovu: Bez dinara se ne živi

severna mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Uredba centralne banke Kosova o finansijskom poslovanju i zabrana distribucije dinara umnogome otežavaju svakodnevni život građana Kosova koji prihoduju iz budžeta Republike Srbije, piše Blic.

Stanovnici Severne Mitrovice kažu da zabrana upotrebe dinara predstavlja gorući problem.

"Što se tiče zabrane upotrebe dinara na Kosovu, to je katastrofalna odluka. Mogu da podignem pet hiljada dinara na bankomatu, nema više. Kako se može živeti sa tim novcem duže od dva dana. Ljudi se žale, nema lekova, nema namirnica. Bez dinara se ne živi. Ja sam zaradio taj dinar, radio sam 46 godina. Taj dinar mora da mi se vrati kako bih opstao. Kome trebaju evri, neka ih kupuje, ali sa čime će ih kupiti, opet sa dinarom," poručuju građani Severne Mitrovice.

Problem je i zabrana uvoza robe iz Srbije.

Programski direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture Aleksandar Rapajić kaže da se Srbi i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu konstantno suočavaju sa velikom pritiskom usled zabrane upotrebe dinara.

"Dovoljno je da prođete gradom i da vidite da se svaki drugi lokal izdaje, da se ti mali biznisi koji su najviše bili prisutni na severu Kosova i koji su jedina vrsta ekonomije ovde, da se polako gase, ne samo zbog dinara, problem je i zabrana uvoza robe iz Srbije koja je bila glavna prednost tih malih radnji. To dalje vuče da imamo manje radnih mesta, manje mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, tako da trenutno vlada veliki ekonomski pritisak na građane", kaže Rapajić.

Rapajić trenutnu političko bezbednosnu situaciju na severu Kosova ocenjuje kao mirnu, ali napetu.

"To je već postalo normalno stanje da imamo lošu političko-bezbednosnu situaciju. Navikavamo se na to da smo stalno pod tenzijom prisustvom specijalnih jedinica. Postoji veliki strah i tenzija šta će biti dalje", kaže on.

Odluka Centralne banke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu stupila je na snagu 1. februara ove godine, i na osnovu te odluke evro je određen kao jedina zvanična valuta.