Vlasi: "Otvoreni Balkan" je nebuloza, Kosovo treba da ostane izvan do priznanja Srbije

Azem Vlasi
Izvor: Tanjug

Advokat i dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi smatra da "Otvoreni Balkan" ne može biti zamena za evropske integracije, ističući da ne veruje u uspeh te inicijative jer nije "jednoglasno prihvaćena od svih šest zemalja Zapadnog Balkana".

“Ne sme ta inicijativa da bude zamena za brži napredak prema evopskim integracijama, a što se tiče režima otvorenih granica za slobodan protok ljudi i robe tu je CEFTA sporazum i nema potrebe za nečim novim. Nije jasno čemu će sve to poslužiti, utoliko pre ako režim slobodnih granica postoji na bilateralnom nivou između zemalja, ja ne znam da će biti neke koristi od toga. Tu su samo Albanija, Srbija i Severna Makedonija. Srbija se ne graniči sa Albanijom, najveći promet Srbije i Albanije se odvija preko Kosova, tako da je to nebulozna inicijativa i bez jasnoća”, ističe Vlasi. 

Kosovo bi, po njegovom mišljenju, trebalo da ostane izvan "Otvorenog Balkana", sve dok ne dobije priznanje od Srbije.  

“To mora da bude zajednica zemalja koje se međusobno priznaju, ako Srbija ne priznaje Kosovo, šta će Kosovo tu”, navodi Vlasi.

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je deo i Vašingtonskog sporazuma, koji se, kaže Vlasi, slabo primenjuje. Ipak, predlaže da bi trebalo razmotriti tačke koje su od obostranog interesa. 

“Ako se već pozivamo na taj sporazum onda treba videti u celini šta se s njim događa, ne znam koliko Srbija drži do tog sporazuma, generalno taj sporazum je dobar ako će podrazumevati neke investicije i pomoć sa strane. Recimo, za zavšetak auto puta, jer su dobre saobraćajne veze i te kako potrebne, bez obzira što Srbija odbija da prizna Kosovo. Ne verujem da će Bajdenova administracija insistirati na tom sporazumu, Amerika ima brojne druge svoje i međunarodne probleme, zbog toga ne očekujem veliki napredak i da će taj sporazum biti realizovan onako kako je potpisan”, zaključuje Vlasi.

Thaqi
16. Septembar 2021.
Bravo Gs Vllasi
Dali
16. Septembar 2021.
Dobro, znaci NIKADA?
Miodrag iz Peći
16. Septembar 2021.
Azem Vlasi, Titov omladinac i Gadafijev pašenog. On ti je kao ona reklama za margarin: "U sve se meša"... A šta je, biti članica Otvorenog Balkana a ne biti potpuno ravnopravna sa priznavanjem bezviznih dokumenata, radnih dozvola, diploma, robe i kapitala. Zajedničko tržište od za sada 13 - 14 milona potrošača sa KiM oko 15-16 miliona je dušu dalo za kosmetske trgovce jer se sa nekom orouzvodnjom ne možete pohvaliti.
Još nešto. Prošlo je vreme kada je Kosovo * miniralo svaku inicijativu koja bi donelo neki benefit Srbiji.
Čak je i Merkelka u svoje zaveštanje unela klauzulu da ni sve zemlje EU nisu priznale Kosovo a što bi to uradila i Srbija. Da ti to prevedem na srpski: Srbija može u EU bez priznanja Kosova i to po modelu Kipra što znači da zakoni i ustrojstvo EU važi za Srbiju a ne važi za Kosovo i onda vam samo ostaje da se ujedinite sa Albanijom ali to ne možete jer vam brani ustav i jedinstvena Srpska lista. Što se tiče da sva srpska roba ide preko KiM ka Albaniji i obrnuto to je svega stotinak kilometara koliko je široko i dugačko KiM i ništa duži put nije preko Skoplja i Tetova, jezdinu isplativost puta preko KiM bila bi železnička pruga Niš - Priština - Tirana - Drač što je i deo Vašingtonskog sporazuma koga i dalje podržava SAD a samim tim Otvoreni Balkan.
Dad
16. Septembar 2021.
Bravo Miodraže, svaki komentar ti je na mestu
Gogica
01. Oktobar 2021.
Miodraže, svaka ti je na mestu.
filozof Crkvena Vodica
16. Septembar 2021.
Gospodin Vlasi i njegovi stavovi proci ce kao SKOJ.