Zaev: Neprijatna dešavanja na Kosovu, lideri da nađu rešenje kroz dijalog

Zoran Zaev
Izvor: Klan Kosova

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je "neprijatnim" poslednja dešavanja između Srbije i Кosova, apelujući da se "odvrate" svi koji na taj način šalju loše poruke, i dodao da rešenje treba da se traži dijalogom, prenosi RTK.

„Neprijatna su dešavanja koja smo videli na Кosovu. Neprijatna su dešavanja koje gledamo između dve zemlje. Možemo samo da apelujemo da se odvrate sve strane, pa čak i građani, nepoznati ili bilo ko, da na ovakav način šalju loše poruke u regionu“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Premijer Severne Makedonije je istakao da „kao poštovalac dijaloga i razgovora, građenja prijateljstva“, ostaje pristalica toga da lideri sede za stolom i razgovaraju o mogućim rešenjima.

„Nadam se da će ceo naš region sediti za stolom i razgovarati o svim mogućim rešenjima“, rekao je Zaev.

Odgovarajući na pitanje kako dešavanja na Кosovu i Srbiji utiču na inicijativu „Otvoreni Balkan“, Zaev je rekao da zemlje Balkana koje teže članstvu u Evropskoj uniji, treba da iskoriste sve mogućnosti za razgovore, partnerstvo, kao i za bilateralnu i multilateralnu saradnju.