Ambasada Hrvatske: Izetbegović neprihvatljivo doveo u pitanje nacionalne identitete u BiH

Hrvatska
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske

Ambasada Hrvatske u BiH saopštila je da je zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović proteklog vikenda na tribinama u Nemačkoj izneo brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH, prenosi Tanjug.

Navodi se da je "politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina, deo operativanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH".

"Ustav BiH polazi od istorijskog iskustva i savremene stvarnosti, te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade Hrvatske su naveli da s ciljem slobodnog suživota nacionalne i verske različitosti očekuju od najviših zvaničnika BiH, koja je izrazila interes za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost evropskim vrednostima, naročito poštovanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH".