Zaharova: NATO agresija na SRJ je dugoročna tragedija

Marija Zaharova
Izvor: Tanjug

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je 22. godišnjicu NATO agresije na SR Jugoslaviju rekavši da je u pitanju dugoročna tragedija čije se posledice osećaju i dan danas, a pitanje odgovornosti Alijanse zbog štete koja je naneta i dalje nije zatvoreno, prenosi Sputnjik.

Pored toga što je Alijansa, prvi put nakon Drugog svetskog rata, kako je rekla, izvela čin agresije protiv jedne suverene države i time prekršila sve norme međunarodnog prava, ona je pretvorila čitav Balkan u poligon za praktično uvežbavanje savremenih metoda vođenja ratova i to protiv daleko slabije zemlje.

“Upravo je tada i pokrenut proces zamene legitimnih mehanizama koji regulišu međunarodne odnose nekakvim novim pravilima koja su zapravo predstavljala cinično sprovođenje samovolje sa ciljem prikrivanja lažne propagande o nekakvoj vrsti humanitarne katastrofe u srpskoj pokrajini Кosovo. Glavna lekcija oružane operacije NATO jeste da, pored toga što pitanje Кosova i dalje nije rešeno, bezakonje i samovolja nisu u stanju da reše bilo kakav problem već samo pogoršavaju situaciju“, rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Ona je podsetila da je za 78 dana bombardovanja ubijeno oko 2.500 ljudi, da je naneta ozbiljna materijalna šteta mnogim gradovima uključujući i Beograd, kao i da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom što je dovelo do drastičnog porasta onkoloških bolesti zbog kojih ljudi stradaju i dan danas.

Pritom, dodala je, to se odnosi i na vojnike u okviru Кfora koji su dovedeni na Кosovo odlukom Saveta bezbednosti UN sa ciljem održavanja mira.

Zaharova je rekla i da je preko 200.000 nealbanskog stanovništva napustilo svoje domove i još uvek ne mogu da se vrate svojoj kući zbog problema bezbednosti.

“Pod okriljem NATO agresije, borci OVК činili su monstruozne zločine uključujući i kidnapovanje Srba sa ciljem trgovine organima, a mnogi zločinci i dalje su na slobodi iako bi svi oni trebalo da stanu pred lice pravde nezavisno od njihovog trenutnog statusa ili uticaja”, zaključila je Zaharova.