Zaharova: UNMIK i Kfor da osiguraju bezbednost diplomata

Marija Zaharova
Izvor: MSP Rusije

Proterivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom danas na sajtu Ministarstva.

"Polazimo od činjenice da ovaj korak prištinske administracije neće imati nikakve posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata", saopštila je ruska zvaničnica, prenosi TAS.

Rusija poziva Privremenu civilnu administraciju Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) i međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno Kfor, da obezbede bezbedne uslove za osoblje ruskog predstavništva u Prištini, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

„Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije“, istakla je Zaharova.

Proterane diplomate, prema rečima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je objavu kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namernu grubu antirusku provokaciju.

Reč je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela „opasnost po nacionalnu bezbednost“ i „ustavni poredak“ koji, kako ističe Zaharova, u "pokrajini faktički ne postoji".

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je juče da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti "koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova".

Ubrzo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke „vlade“.

"Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ", saopšteno je iz ambasade.