Zapadni Balkan tema Nato samita, Crna Gora spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom

Samit ministara NATO u Briselu
Izvor: Twiter

U Briselu je održan sastanak ministara odbrane zemalja Natoa na kom je glavna tema bila vojna pomoć za Ukrajinu, ali je bilo reči i o Zapadnom Balkanu. Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović ističe da je zvanična Podgorica spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom, piše RTS.

Zapadni Balkan važan je za Nato koji podržava rešavanje nesuglasica dijalogom, poručeno je iz Brisela. Posle savezništva u Natou i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru je treći prioritet unapređenja odnosa sa Srbijom kao prijateljskom zemljom, rekao je u Briselu ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović.

"Srbija nije članica Natoa, ona ima neki svoj neutralni put. Mi poštujemo te odluke i zauzvrat očekujemo da se poštuju odluke Crne Gore. I s moje strane apsolutno spremnost za produbljivanje i saradnju u više oblasti. To su pre svega vojna medicina, ABHO i neke druge oblasti. I što se toga tiče Srbija kuca na otvorena vrata i postoji apsolutna spremnost", rekao je Krapović.

Zvaničnici Natoa istakli su značaj održavanja stabilne situacije na Zapadnom Balkanu. Kako su rekli, Srbija je ključna zemlja za stabilnost regiona. Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg ističe da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, najbolji put za rešavanje kosovskog pitanja.

"Kao rezultat napada i nasilja koje smo imali prošle godine na Kosovu, Nato je povećao svoje prisustvo. Misija Kfora je tu da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice. Doveli smo pojačanje od gotovo 1.000 vojnika kako bi mogli da ispunimo i održimo mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija", rekao je generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg.