Milatović sa admiralom Bauerom: Crna Gora posvećena članica Natoa

Milatović i Bauer
Izvor: predsedništvo Crne Gore

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović primio je predsednika Vojnog komiteta Natoa admirala Roba Bauera, koji boravi u zvaničnoj poseti ovoj zemlji.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovani su odlični saveznički odnosi Crne Gore i Alijanse.

Milatović je istakao da je Crna Gora posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u Nato, kao i ubrzanju evropskih integracija ove zemlje.

Dodao je da su stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana posebno važni i naglasio ključnim, to što Alijansa prepoznaje strateški značaj regiona, poručivši da se evropska i evroatlantska orijentacija regiona moraju čuvati i dodatno podsticati.

Ukazao je, da je Crna Gora u budžetu za 2024. godinu namijenila 2 odsto BDP-a za rashode za odbranu, od toga 35 odsto za modernizaciju i da je planarino da se nastavi sa daljim ulaganjima u odbrambeni sistem Crne Gore.

Predsednik Vojnog komiteta Natoa Rob Bauer je naglasio da je Crna Gora dobar i pouzdan saveznik Alijanse i izrazio zadovoljstvo što boravi u zvaničnoj poseti.

Dodao je da u trenucima složene bezbednose situacije na Istoku, Nato veoma ceni vojnu i političku podršku Crne Gore Ukrajini i naglasio važnost toga što je naša zemlja prepoznala značaj zajedničke i odlučne reakcije po pitanju ruske agresije na tu zemlju.

Sagovornici su konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju Nato ima za širu globalnu bezbednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse.

Na kraju, Milatović je podsetio na značaj daljeg jačanja političke i praktične podrške Natoa i EU u oblasti reformi, regionalnog mira i bezbednosti što, kako je kazao, doprinosi opštoj otpornosti regiona na sve izazove sa kojima se Crna Gora, kao deo  međunarodne zajednice suočava.