Zaracin: Nemačka protiv nove konferencije o dijalogu

Manuel Zaracin
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin kaže da Nemačka ne podržava ideju regionalne konferencije niti novi pristup dijalogu Kosova i Srbije, prenosi RTK.

U intervjuu za Eurokativ, na pitanje šta misli o ideji albanskog premijera Edija Rame da dijalog koji podržava EU podigne na status "konferencije", Zaracin je rekao da takva ideja nema smisla.

"Mislim da nema smisla izmišljati nešto novo jer imamo dobar dogovor", rekao je Zaracin.

On je rekao da su obe strane jasno stavile do znanja, barem svojim rečima, da stoje iza do sada postignutih sporazuma, posebno Ohridskog i njegovog aneksa iz 2023. godine.

"Mislim da je važno da pokušamo da krenemo u implementaciju i korak po korak iznesemo pozitivan bilans kako bi sporazum funkcionisao", naglasio je Zaracin.

Zaracin je naglasio da je savezna vlada odlučna da podrži dijalog pod pokroviteljstvom EU i takozvani francusko-nemački plan koji je trenutno na stolu. Nadalje, savezna vlada bi "snažno" podržala rad izaslanika EU Miroslava Lajčaka, čak i ako bi bilo kritika i zabrinutosti zbog njegovog navodnog jednostranog pristupa.

"Ne postoji alternativa osim da se nastavi dijalog i pokuša da se nastavi implementacija sporazuma", rekao je Zaracin, koji je pozvao obe strane da se pozitivno i konstruktivno angažuju u ovom procesu.

Zaracin je dodao da svi koje poznaje na Kosovu žele da se pridržavaju Ohridskih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„Eskalacija ne bi trebala biti alat za prelako uništavanje dijaloga. Strane se moraju vratiti na dogovoreni put i neće im biti dozvoljeno da jednostavno odu od dijaloga”, rekao je on.

Što se tiče mogućih sankcija protiv Kosova i Srbije, Zaracin je jasno stavio do znanja da su sankcije poslednje sredstvo.

"Sankcije nikada nisu put napred, ali ponekad kada tražimo nešto jasno, kao što smo uradili sa Kosovom i kao što Evropska unija sada radi sa Srbijom, takođe treba da bude jasno da će biti posledica ako nas ljudi ne prate", rekao je Zaracin.

Dodao je da EU mora ostati čvrsta u svojim politikama i očekivanjima i da je potreban napredak s obe strane.

Upitan da li Kosovo i druge zemlje u regionu mogu očekivati ​​da budu deo EU do 2030. godine, datuma koji je predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, Zaracin je rekao da bi Zapadni Balkan trebao biti isti, ravnopravan deo EU.

„Nema smisla tretirati region kao drugorazrednu grupu. Trebalo bi biti više fleksibilnosti na tom putu, uz mogućnost prednosti unapred. Međutim, ne bi trebalo biti fleksibilnosti kada su u pitanju "standardi za poštovanje vrednosti EU", rekao je Zaracin.

Na pitanje da li veruje da je EU zaista ozbiljna po pitanju proširenja i da li je zamah dostigao pravi nivo za značajan napredak, Zaracin je bio vrlo jasan.

“Verujem da je EU ozbiljna. Nemačka je veoma ozbiljna. Ali takva ozbiljnost mora da postoji paralelno u zemljama regiona”, naglasio je Zaracin.