Zečević: Kurti neće odustati od politike Kosovo bez ZSO sve dok SAD i EU ne primene ozbiljne sankcije

brisel
Izvor: RTS

Analitičar Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže za Kosovo onlajn da time što Aljbin Kurti i dalje ignoriše zahteve SAD i EU za deeskalacijom situacije na severu on "pokazuje, iskonski, ideološki, albanski nacionalizam, kao i očiglednu nameru da ne sprovede Briselski sporazum". Ističe i da to Kurti sebi može da dopušta sve dok EU i SAD ne primene ozbiljne sankcije.

"Kurti je apsolutno tvrdoglav u svojim maksimalističkim vizijama. Kosovo pod njegovom kontrolom, Kosovo bez Zajednice srpskih opština, možda i Kosovo bez Srba na kraju krajeva, to je njegova maksimalistička nacionalistička ideologija i ideja", kazao je Zečević.

Međutim, kako dodaje Zečević, Kurti to sebi može da dopusti sve dok EU i SAD ne počnu ozbiljno da se bave njim u smislu da počnu da prete ozbiljno sankcijama i da sprovodu određene sankcije prema Albancima na Kosovu.

"Jer oni bez američke pomoći nemaju života", pojašnjava.

Zečević naglašava da je sada očigledno da Kurti ne želi da se sprovede Briselski sporazum.

Kako kaže, sada je na zapadnom svetu, odnosno SAD da povuku dalje poteze.

"Mi smo to i pretpostavljali, ali trebalo je pokušati da se po svaku cenu napravi neki dogovor, neki sporazum da bi se izbegli sukobi. Mislim da kada je Kurti u pitanju bez nekih velikih, baš velikih pritisaka Zapada od dogovora neće biti ništa", zaključuje Zečević.

Kurti je i danas na sednici Generalnog saveta pokreta Samoopredeljenje na čijem je čelu ponovo govorio o "nedovršenom projektu Prizrenske lige", ukazujući da je "ujedinjenje Albanaca glavni cilj". 

Na zahteve SAD i EU da povuče kosovske specijalce iz opštinskih zgrada na severu Kosova, ne nameće nelegalne albanske gradonačelnike i započne formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti je odgovorio porukama da "Kosovo stoji iza demokratskih vrednosti SAD i EU i da se situacija na severu može smiriti samo zaustavljanjem nasilja nad policijom, Kforom i gradonačelnicima".