Zeka: Razmena teritorija najbolje rešenje za Prištinu i Beograd

Miljaim Zeka
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Miljaim Zeka smatra da je najbolje rešenje za postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda razmena teritorija, dodajući da bi uspostavljanje Zajednice sprskih opština predstavljalo veliku opasnost za Kosovo, prenosi Euronjuz na albanskom.

Zeka je napomenuo da na osnovu dokumenata evropskih diplomata koji kruže, čini se da je dogovor Kosova i Srbije blizu, ali da će biti realizovan na osnovu dva Vučićeva zahteva, koji su veoma bolni za Kosovo.

"Uveren sam da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali postoje i drugi načini da se postigne dogovor. Srbija želi da postavi uslov da Kosovo ne pristupi UN još 10 godina. Takođe, postoje dva veoma bolna zahteva za Kosovo, a to je da Srbi sa severa dobiju autonomiju i da se napravi Zajednica srpskih opština sa izvršnom vlasti. Ako se to uradi, to bi bilo ubistvo države Kosovo“, rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje je razmena teritorija.

"Kosovo treba da pusti Zubin Potok, Lešak i Leposavić, koji su do 1958. godine pripadali Srbiji, a da uzme Preševo, Medveđu i Bujanovac“, rekao je Zeka.