Zemaj: Vlada loše upravljala situacijom na severu, može biti posledica

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Armend Zemaj ocenio je da bi situacija na severu Kosova, zbog izbora novih gradonačelnika, mogla da ima posledice, okrivljujući vladu zbog načina na koji je upravljala tom situacijom, jer je, kaže, trebalo da bude pažljivija prema zahtevima međunarodne zajednice.

"Slikovito, to bi se posmatralo kao dinamičan napredak, ali moglo bi da bude posledica. Sve što je dozvoljeno da se razvija u ovom obliku, što se desilo od registarskih tablica i uloge vlasti, i demagogije koja je korišćena zarad patriotizma, bez slušanja međunarodne zajednice... onda je na njih pala obaveza da sprovode zakon", rekao je Zemaj na RTV Dukađini.

Prema njegovim rečima, za izbor novih gradonačelnika na severu nije dovoljno samo tehničko ili pravno pitanje, već bi važnu ulogu trebalo da imaju politički i "narodni" deo, odnosno građani.

Zemaj je naveo i da se premijeru Aljbinu Kurtiju ne može verovati u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

Optužio je Kurtija da je u dijalogu prekršio sva svoja načela iz prošlosti i naglasio da mu je zamerio jezik mržnje koji je stalno koristio za političke protivnike.

"Imam argumente da je Kurti nepouzdan u ovom procesu, izgubio je kredibilitet kada je prekršio principe, pre nego što je ušao u proces dijaloga. Godinama je napadao govorom mržnje, napravio je polarizaciju među građanima da je onaj ko pregovara sa Vučićem - izdajnik i postao je deo izdaje. Srbija nije platila ratnu odštetu, nestali nisu pronađeni, a na kraju pravi zločinci nisu kažnjeni“, rekao je Zemaj.

Dodao je da je Kurti, čak i kada je pristao da bude deo dijaloga, "upao u zamke predsednika Srbije".

Optužio je premijera i za narušavanje međunarodnih odnosa.

"Još kada su došli na vlast govorili su da dijalog nije prioritet, a dve godine prioritet je dijalog, jer se ekonomski deo uopšte ne vidi. Treći je odnos koji je izgradio u dijalogu, povlačeći pogrešne poteze, igrajući igru Vučića i onih koji su malo manje naklonjeni Kosovu, dovodeći nas u krize zbog kidanja odnosa ili skretanja sa evropskog puta", naveo je Zemaj.

Prema njegovim rečima, Kurti je prihvatio sve dosadašnje dogovore i povećao samoupravu i status Srpske pravoslavne crkve.