Zidojče Cajtung: Tačija kritikuju zbog tajnih dogovora sa Beogradom

Minhen
Izvor: Koha ditore

Nemački list Zidojče Cajtung sporazume između Kosova i Srbije, postignute uz posredovanje američkog ambasadora Ričarda Grenela u Minhenu, naziva dobronamernim znakovima.

U današnjem izdanju nemačkog časopisa izveštava se o potpisivanju Pisma o namerama u kojem se Srbija i Kosovo obavezuju na uspostavljanje železničke linije, prenosi Koha.

Nakon potpisivanja Pisma o namerama, piše Zidojče Cajtung, kosovski predsednik HašimTači je istakao da je to veliki korak ka konačnom istorijskom sporazumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema nemačkom listu, bio je uzdržaniji.

Zidojče Cajtung navodi i da kritičari optužuju Tačija da pokušava da osigura međunarodni imidž mirotvorca "takvim tajnim pregovaranjem" sa Beogradom, dok je u opasnosti da ga Haški tribunal pozove zbog ratnih zločina, kao bivšeg lidera OVK.

Nemački list ističe i da Amerikanci i Evropljani prvenstveno smatraju da postoji potreba za rešavanjem sukoba između Kosova i Srbije, ali razlika je u tome što je Trampova administracija nagovestila da može podržati promenu kosovskih granica, dok su u Berlinu i Briselu ovi planovi izazvali rasprostranjene strahove da će promena kosovskih granica pobuditi apetite drugih zemalja Balkana.