Žiofre: EU pokušava da stvori održivo pomirenje Beograda i Prištine

Novoimenovani šef delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Emanuel Žiofre kaže da normalizacija odnosa Beograda i Prištine opisuje sveobuhvatan sporazum o budućnosti njihovih odnosa, koji bi takođe trebalo da bude, kako je naveo, osnov za održivo pomirenje.

Žiofre je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je to ono što EU pokušava da postigne kroz dijalog.

Ocenio je da među svim državama članicama EU postoji potpuna koherentnost i konsenzus da Zapadni Balkan treba dalje da se integriše u EU.

Žiofre kaže da je "dobro upoznat sa svim pričama o navodnom zamoru od proširenja" i navodi da je potrebno pročitati sve deklaracije poslednjih samita Evropske unije, zato što su one najbolje svedočanstvo da države članice EU podržavaju da Zapadni Balkan treba da se integriše u Uniju.

Odgovarajući na pitanje da li je proširenje EU koje bi obuhvatilo našu zemlju zajednički cilj svih članica Unije, Žiofre navodi da u EU postoji saglasnost da nema prečica i da se članstvo jedino postiže zatvaranjem svih 35 pregovaračkih poglavlja.

"Evrointegracije su proces zasnovan na zaslugama. U međuvremenu mi činimo sve što možemo da pridružimo Zapadni Balkan brojnim mehanizmima EU i da ga dodatno integrišemo," rekao je Žiofre.

Kada se radi o slici koju naša javnost ima o značaju i obimu partnerstva s Unijom, Žiofre kaže da vlasti u Srbiji i kreatori javnog mnjenja mogu da doprinesu poboljšanju te slike, tako što će "jasno i tačno" objašnjavati građanima šta tačno EU radi da unapredi život građana.

"Evropska unija godišnje donira Srbiji 200 miliona evra za projekte, i to su bespovratna sredstva. Trenutno se realizuje više od 300 projekata u 17 sektora. Potpomažemo srpske poljoprivrednike, podržavamo zdravstveni sektor i finansiramo nove inovativne proizvode i izume," istakao je Žiofre.