Žiofre: Primena sporazuma krucijalna za napredak Beograda i Prištine

Emanuel Žofre
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je večeras da će Evropska komisija nastaviti da prati stanje vladavine prava i dinamiku dijaloga sa Kosovom i naglasio da će to utvrditi dalji tempo u procesu pristupanja Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

Na predstavljanju izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na evropskom putu, kojim je Srbija dobila podršku za otvaranje dva klastera, Žiofre je izrazio zadovoljstvo što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen, što su u junu i julu održani sastanci na visokom nivou, kao i tri sastanka glavnih pregovarača.

"Nephodno je da se ulože napori i da se napravi napredak u primeni svih prethodnih dogovora kao bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sprazum. To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale kao EU", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Žiofre je na konferenciji za novinare na kojoj su govorile i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila da je odluka EK da Srbiju podrži u otvaranju dva klastera doneta na osnovu izveštaja koji je iskrena procena stanja, bazirana na činjenicama.

"Ovaj godišnji izveštaj o Srbiji odražva šta sve treba da se uradi kako bi Srbija uskladila zakonodavstvo sa EU, ali beleži i povećani broj reformi koje je Vlada Srbija postigla, npr. inicijative koje je Vlada Srbije pokrenula kao što je ustavna reforma za jačanje nezavisnosti prevosuđa, revizija kodeksa ponašanja Narodne Skupštine i prihvatanje preporuka GREKO i početak njihovog sprovođenja", rekao je Žiofre između ostalog.