Žiofre: Plan rasta ima potencijal da udvostruči BDP zemalja Zapadnog Balkana

Beograd_231221_Emanuel Žiofre 02
Izvor: Kosovo Online

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da Plan rasta koji je EU predvidela za zemlje Zapadnog Balkana ima potencijal da udvostruči BDP tih zemalja u narednih 10 godina, ali da će, da bi dobila pristup Planu, svaka zemlja Zapadnog Balkana morati da ispuni reformsku agendu, prenosi RTV.

Žiofre je za Tanjug, na koktelu koji je Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovala povodom početka godine, rekao da se Plan rasta za zemlje Zapadnog Balkana sastoji od nekoliko delova.

"Finansiranje je vrlo bitno i ideja finansiranja je da povećamo resurse zemalja Zapadnog Balkana da bi ih približili nivou EU. Kako bismo imali pristup tim izvorima finansiranja, ideja je da se saglasimo sa našim partnerima na reformskom planu. Tako da ćemo raditi s našim partnerima na reformskom planu, koji će imati neke osnovne elemente koji su bitni kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije... Takođe, biće i socio-ekonomske reforme, veštine, poslovno okruženje i slično", rekao je Žiofre.

Dodao je da je to jedan aspekt, ali da postoje i drugi aspekti koji su pomenuti u Skoplju, a koji se odnose na direktniji pristup jedinstvenom tržištu EU i bolju ekonomsku integraciju samog regiona.

"Ideja je da dobijete uslove, finansiranje, ali morate da primenite reformsku agendu i ukoliko je ona uspešno primenjena, ako niste i treba vam još vremena, dobićete ga, a ako ni tada ne sprovedete reformsku agendu, onda nećete imati pristup sredstvima", naglasio je Žiofre.

Dodao je da je za EU najvažnije da su nedavno u Skoplju sve zemlje Zapadnog Balkana pokazale jak interes za Plan rasta, što je, kako je rekao, odlično.

"Sada moramo da finalizujemo ono što je dogovoreno u Briselu, da razgovaramo sa Savetom Evrope, zemljama članicama i sa parlamentom i to moramo da završimo što pre da bi mogli da krenemo u rad", rekao je Žiofre.

Na pitanje da li će skori izbori za Evropski parlament usporiti donošenje Plana rasta, Žiofre odgovara da je ideja da se završe pripreme Plana rasta pre parlamentarnih izbora u EU.

"Vreme je kratko, ali veoma naporno radimo da bi ga završili. Ako ne, završićemo ga kasnije. Ne verujem da će izbori fundamentalno promeniti podršku planu. Mislim da će Savet Evrope i parlament svakako moći da rade da bi zemlje Zapadnog Balkana što pre postale članice EU", zaključio je Žiofre.