Žiofre predao Brnabić Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre predao je u Beogradu premijerki Srbije Ani Brnabić Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu i novi Plan razvoja za Zapadni Balkan.

Nakon sastanka, kojem prisustvuje i ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, Brnabić i Žiofre će se obratiti medijima.

Izveštaj Evropske komisije jedan je od najvažnijih dokumenata u kome se iznosi procena šta je Srbija uradila povodom evropskih integracija.

Srbija je ostala angažovana u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji vodi EU, navodi se u izveštaju i dodaje da Srbija treba da ispuni svoje obaveze u okviru dijaloga i da se posveti u potpunosti sprovođenju svih dosadašnjih sporazuma iz dijaloga. Očekuje se da će Srbija i Kosovo biti više angažovani i konstruktivno omogućiti pregovore o sveobuhvatnoj pravno obavezujućoj normalizaciji.

"Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka", navodi se u izveštaju.

Evropska komisija ističe da je na odnose sa Kosovom uticalo nekoliko kriza različitog intenziteta,"uključujući i nasilni napad na severu Kosova na Kosovsku policiju 24. septembra 2023. godine, što predstavlja najveću eskalaciju u poslednjih nekoliko godina". 

EU očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, a Srbija da u potpunosti sarađuje i preduzme sve potrebne korake u tom pogledu. 

Evropska komisija poručuje da je neophodno da se u sve četiri opštine organizuju izbori na potpuno inkluzivan način i sa bezuslovnim učešćem kosovskih Srba.

Evropska komisija je danas objavila i Izveštaj za 2023. godinu za Kosovo u kome se navodi da Priština treba da ispuni svoje obaveze iz dijaloga sa Srbijom i da se u potpunosti posveti sprovođenju svih dosadašnjih sporazuma, kao i aneksa.

Kada je reč o Kosovu, EK je u izveštaju navela da je ostvaren pomak u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Ističe se da su odnosi Vlade Kosova sa srpskom zajednicom ozbiljno narušeni, te se poziva na nastavak dijaloga, organizovanje izbora na severu Kosova, i veće angažovanje oko deeskalacije situacije.