Abazović: Crna Gora da bude deo zapadne politike, Kosovo da dobije viznu liberalizaciju

Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je iz Atine da je njegova zemlja završila integracije u institucije EU i da bi neko , "trebalo to da oceni", dodajući da nisu sebični i da žele viznu liberalizaciju za građane Kosova, prenosi Reporteri.

"Celi Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije. Ovo bi uvećalo sigurnost i perspektivu regiona", poručio je Abazović koji učestvuje na 26. godišnjem okruglom stolu grčke vlade pod nazivom "Antiteze, transformacije i dostignuća u svetu koji se menja".

Takođe, kako prenose RTCG, on je poručio da je jedini način da se neutrališe uticaj Rusije na Zapadni Balkan da Evropska unija pojača svoj pozitivni uticaj.

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana prije 30 godina bile u sličnoj situaciji kao Ukrajina i da im je neophodna puna podrška zapadnih parnera.

On je kazao da je cilj Crne Gore da bude deo zapadne politike i da će učiniti sve da ispuni svoje zadatke.

Naglasio je da oni podržavaju Ukrajinu u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovaj okrugli sto organizuju Vlada Grčke i prestižni britanski magazin "Ekonomist” uz podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Osim Abazovića, na ovom skupu učestvuju premijer Kosova Aljbin Kurti, bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič i bivši ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugkalos.