Abazović: EU treba da bude konkretnija u dijalogu Kosovo-Srbija

Dritan Abazović
Izvor: Kosovo Online

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je za Euraktiv da bi glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope bilo "nemoguće pod njegovim mandatom" i da EU treba da bude konkretnija u dijalogu Kosovo-Srbija.

Prema pisanju briselskog portala, iako je Crna Gora proglasila nezavisnost od državne zajednice sa Srbijom 2006. godine, ona zadržava jake veze sa Beogradom. Sa druge strane, u Crnoj Gori živi više od 30.000 Albanaca koji podržavaju kosovsku nezavisnost i odbacuju stav Beograda i njegovih saveznika.

Upitan o postupcima nove vlade, Abazović je rekao da je u potpunosti podržavao Kosovo tokom svog mandata, ali da sada postoji "nova realnost“.

Novi premijer Milojko Spajić je ranije imao srpsko državljanstvo i želi bliže odnose između dve zemlje – osetljivo pitanje koje Crnu Goru deli na sredini, između „nezavisnih“ i onih koji sebe vide kao Srbe.

Međutim, Abazović je izjavio da Crna Gora ne planira da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

"Glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope bilo bi nemoguće pod mojim mandatom, bili smo vrlo jasni u našoj spoljnoj politici. Naša spoljna politika je bila 100 posto usklađena sa spoljnom politikom Evropske unije“, rekao je on.

Što se tiče pristupa EU zastoju dijaloga između Srbije i Kosova, Abazović je rekao da Brisel treba da pojača svoju igru.

"EU bi trebalo da bude konkretnija. Ako uvek budemo imali ovakvu veoma meku politiku i dalje ćemo pričati o istoj stvari za 10 ili 20 godina. Ovo je katastrofa jer smo već izgubili 20 godina“, rekao je on.

Dodaje da je jasno da obe strane žele dogovor, ali im je teško da se sporazumeju.

"Kosovo i Srbija žele da vide neki konačni dogovor i da pokažu da više nismo region sukoba već region razumevanja, ali to neće biti lako“, naglasio je bivši crnogorski premijer.