Abazović: Šverc cigareta u Crnoj Gori je klinički mrtav

Dritan Abazović
Izvor: Economia online

Crnogorski premijer Dritan Abazović tvrdi da je šverc cigareta preko Luke Bar i u Crnoj Gori klinički mrtav i najavljuje da će sve aktivnosti crnogorske vlade na polju borbe protiv organizovanog kriminala biti usmerene na to da se sve ono što država zapleni stavi u funkciju pomoći građanima Crne Gore, prenosi RTCG.

U vlasništvo Crne Gore danas su prešle zalihe duvanskih proizvoda bez akciza. Abazović kaže da više od 100.000 paketa cigareta, vrednih desetine miliona evra, postaje državno vlasništvo, kao i da je namera vlade da se uspostavi zakonski okvir kako zaplenjene cigarete ne bi išle na uništavanje, već da se legalno prodaju. 

Kako je pojasnio, novac od toga bi otišao u državni budžet, sa svrhom pomoći građana Crne Gore.

"Dosta je bilo suprotnog procesa, gde su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na bezbednim lokacijama, to će trajati nekoliko dana", rekao je Abazović.

Paralelno sa tim, kako je pojasnio, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina preduzimaće sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira, da bi se videlo kako će se postupati sa tom robom.

"Za istragu ohrabrujemo nadležne institucije, pre svega Specijalno državno tužilaštvo da u skladu sa svojim mogućnostima otkrivaju ono što se ranije dešavalo", rekao je Abazović.

On smatra da Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman.

"Lepa vest za sve koji žele pravdu i ružna vest za sve one koji su koristili Luku Bar i njene resurse da bi se bogatili na nezakoniti način", rekao je Abazović, navodeći da su brojne marke cigareta u pitanju.

Najavio je popis kompletne robe sa svim markama, te da se, ako se uspostave zakonski uslovi, cigarete prodaju na inostranom tržištu.

"Firme koje su vlasnici su poznate, ne možemo nikoga optužiti unapred jer su ljudi koristili zakonske mogućnosti korišćenja Slobodne zone. To što je neko zloupotrebio nemar države ili svesno odnos države prema tome, to je druga priča", rekao je Abazović. 

Premijer je u ime vlade pozvao poslanike da ih podrže u nameri da se cigarete prodaju, kako bi Crna Gora i državni budžet imali konačnu korist, te da se poboljša stanje u zdravstvu, školstvu i ostalim segmentima socijalne zaštite.

"Radi se o velikom iznosiu, desetine miliona evra što bi bila značajna podrška državi. Verujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rešenja, ako se to nađe pred njima", rekao je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je namera da se nakon popisa robe nađe zakonski model da se ona izveze iz Crne Gore na strano tržište, vrlo transparentno. Rekao je da ta roba ne može biti plasirana na crnogorsko tržište.

Polako se, navodi on, dolazi do nivoa da je "vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište unutar Crne Gore".