Albanija: Iz Skupštine na 10 dana isključeni Salji Beriša i još četiri poslanika iz njegove poslaničke grupe

Salji Beriša
Izvor: Albanian post

Etički savet Skupštine Albanije je danas odobrio zahtev socijalista za isključenje bivšeg premijera Salija Beriše i još četiri poslanika iz njegove grupe. Njihovo isključenje dolazi nakon što su prethodnog dana blokirali govornicu i rad Skupštine, prenosi Albanijan post.

Ostala četiri poslanika su Edi Paljoka, Fljamur Noka, Edmond Spaho i Beljind Kelići.

Oni, kao i Beriša narednih deset dana neće moći da učestvuju u radu parlaenta.

Zahtev za njihovo isključenje uputilo je sedam poslanika Socijalističke partije.

Zahtev upućen predsednici Ljinditi Nikoli je usledio nakon jučerašnje debate u skupštinskoj sali, tokom koje je Beriša zajedno sa drugim opozicionim poslanicima blokirao govornicu.

Ismet Bećiraj, Petro Koci, Denis Deljiu, Arben Pelumbi, Ermonela Feljaj, Mimi Kodhelji i Gerta Duraku su poslanici koji su potpisali ovaj dokument, a odluku je doneo Sekretarijat za etiku, glasanje i procedure u Skupštini Albanije na zahtev Socijalističke partije.

U zahtevu se navodi da su se Beriša, Noka, Kelići, Spaho i Paljoka ponašali nedolično i neetički, ometajući uredno odvijanje plenarne sednice i izazivajući haos.

Konkretno, ovih pet poslanika je zauzelo govornicu i onemogućilo normalan rad plenarne sednice, onemogućivši poslanike da uzmu reč, kako je to bilo predviđeno dnevnim redom, piše u zahtevu poslanika socijalista.

"I nakon skretanja pažnje i upozorenja predsedavajućeg sednicom, pomenuti poslanici su nastavili da opstruišu redovan odvijanje plenarne sednice, blokirajuću govornicu. Takođe, predsednik je bio prinuđen da protiv njih izrekne disciplinsku meru "isključenja sa plenarne sednice", ali su i pored toga poslanici odbili da napuste salu", nastavlja se njihovo pismo.

Haos nastao u Skupštini u četvrtak doveo je do obustavljanja sednice i isključenja bivšeg premijera Saljija Beriše.

Pre početka sednice, 16 poslanika Berišine grupe zatražilo je da se promeni dnevni red i da se razgovara o sastanku premijera Edija Rame i bivšeg zvaničnika FBI i aferu u vezi davanja novca.

Ali zahtev je odbijen većinom glasova.

Nakon toga, Berišini poslanici su napravili haos udarajući rukama o sto pošto je bivši premijer odbio da napusti govornicu uprkos upozorenju.